Жахливий вовк

Жахливий вовк

Звіра з такою страшною назвою вже не існує – жахливий вовк (латиною Aenocyon dirus) вимір вже багато тисяч років тому. Він жив на території Північної Америки в найдавнішу епоху пізнього плейстоцену. За всю історію Землі це був один з найбільших звірів, які належали (згідно з прийнятою класифікацією) до псових. І найбільший вид, що належить до підродини вовчих (Caninae).

Походження виду та опис

Жахливий вовк

Незважаючи на наявність певних схожих рис з сірим вовком, між цими двома «родичами» є суттєві відмінності – які, до речі, допомогли вижити одному виду і привели до вимирання популяції більш грізного та лютого звіра. Наприклад, довжина лап жахливого вовка була дещо меншою, хоча при цьому вони були набагато міцнішими. Але череп був дрібніший – порівняно із сірим вовком тих самих розмірів. У довжину страшний вовк значно перевершував вовка сірого, досягаючи, в середньому, 1,5 м.

Відео: Жахливий вовк

З цього можна зробити закономірний висновок — жахливі вовки досягали розмірів великих і дуже великих (щодо звичних нам вовків сірих), важили (з поправкою на індивідуальні генетичні особливості) близько 55-80 кг. Так, морфологічно (тобто, за будовою тіла) жахливі вовки були дуже схожі з сучасними сірими вовками, проте 2 цих виду, насправді, не є настільки близькими, як це спочатку здається. Хоча б тому, що у них відрізнявся ареал проживання – прабатьківщиною других була Євразія, а вид жахливий вовк сформувався в Північній Америці.



На підставі цього напрошується наступний висновок: генетично стародавній вигляд жахливий вовк по спорідненості буде ближчим до койоту (американському ендеміку), ніж до європейського сірого вовка. Але при цьому не потрібно забувати, що всі ці звірі відносяться до одного роду – Canis і за рядом ознак близькі один до одного.

Зовнішній вигляд та особливості

Як виглядає жахливий вовк

Основною відмінністю жахливого вовка від свого сучасного родича стали морфометричні пропорції – стародавній хижак відрізнявся дещо більшою головою щодо тулуба. Також його корінні зуби відрізнялися більшою масивністю – порівняно із сірими вовками та північноамериканськими койотами. Тобто череп жахливого вовка виглядає як дуже великий череп сірого вовка, але при цьому тулуб (якщо брати в пропорції) менше.

Деякі палеонтологи вважають, що жахливі вовки харчувалися виключно падалью, але далеко не всі вчені поділяють цю думку.З одного боку, так, на користь гіпотетичного падальництва жахливих вовків свідчать їх неймовірно великі зуби хижаків (дивлячись на череп, потрібно звернути увагу на останні підкорені та нижньощелепні моляри). Ще одним (нехай непрямим) доказом падальництва цих звірів може стати хронологічний факт. Справа в тому, що під час формування виду жахливого вовка на північноамериканському континенті зникають пси роду Borophagus – типові пожирачі падали.

Але все ж логічніше припустити те, що жахливі вовки були падальщиками ситуативними. Можливо, їм доводилося поїдати трупи тварин навіть частіше, ніж сірим вовкам, але облігатними (інакше кажучи – спеціалізованими) падальщиками (наприклад, як гієни або шакали) ці звірі не були.

Схожість із сірим вовком та койотом спостерігається і за морфометричними характеристиками голови. Але у стародавнього звіра зуби були куди більші, а сила укусу – перевершувала всі відомі (з визначених у вовчих). Особливості будови зубів забезпечували жахливим вовкам велику ріжучу здатність, вони могли завдавати приреченому видобутку куди глибші рани, ніж сучасні хижаки.

Де мешкав жахливий вовк?

Жахливий сірий вовк

Ареалом проживання жахливих вовків була Північна і Південна Америка – ці тварини населяли два континенти близько 100 тисяч років до н. .е. Період «розквіту» у виду жахливий вовк припав на час епохи плейстоцену. Такий висновок можна зробити на підставі аналізу скам’янілостей жахливих вовків, знайдених під час розкопок, що виробляються в різних регіонах.



З тих часів скам’янілості жахливих вовків відкопували як на південному сході континенту (землі Флориди), так і на півдні Північної Америки (територіально – це долина Мехіко). Своєрідним «бонусом» до знахідок у Ранчо-Лабреа, ознаки присутності цих звірів у Каліфорнії були виявлені в плейстоценових відкладах, що знаходяться на території долини Livermore, а також у подібних віках, розташованих у Сан-Педро. Примірники, виявлені в Каліфорнії і Мехіко були дрібнішими, і відрізнялися більш короткими кінцівками, ніж ті екземпляри, останки яких були відкопані в центральних і східних регіонах США. .

Причина зникнення ареалу жахливого вовка

Вигляд вовк жахливий остаточно вимер разом зі зникненням мамонтової мегафауни близько 10-ти тисяч років до н.е. Причина зникнення ареалу жахливого вовка криється в загибелі багатьох видів великих тварин на момент останніх століть епохи плейстоцену, які могли задовольнити апетит великих хижаків. Тобто ключову роль відіграв банальний голод. Крім цього фактора, свій внесок у зникнення страшного вовка як виду внесли, звичайно ж, активно розвиваються популяції Homo sapiens і звичайних вовків. Саме вони (причому переважно перші) і стали новими харчовими конкурентами зниклого хижака.

Читайте также:  Кущовий собака

Незважаючи на вироблену ефективну стратегію полювання, силу, лють та витривалість, людині розумній жахливі вовки нічого протиставити не могли. Тому їхнє небажання відступати разом із впевненістю у своїх силах зіграло злий жарт – люті хижаки самі ставали здобиччю. Тепер їхні шкури захищали людей від холоду, а ікла ставали жіночою окрасою. Сірі вовки виявилися куди розумнішими – вони пішли на служіння людям, перетворившись на домашніх собак.

Тепер Ви знаєте де жив жахливий вовк. Давайте подивимося, що він вживав у їжу.

Чим харчувався жахливий вовк?

Жахливі вовки

Основною «стравою в меню» жахливих вовків були стародавні бізони та американські непарнокопитні. Також ці звірі могли ласувати м’ясом лінивців-гігантів та західних верблюдів. Дорослий мамонт міг ефективно протистояти навіть зграї жахливих вовків. А от дитинча, або ослаблене мамонт, що відбилося від стада, запросто могло стати сніданком жахливих вовків.

Спосіб полювання мало чим відрізнявся від тих, які використовують для пошуку їжі сірі вовки. З урахуванням того, що ця тварина не гидувала і поїданням падали, є всі підстави думати, що своїм способом життя і складом раціону жахливий вовк був схожий куди більше на гієну, ніж на того ж сірого вовка.

Однак була у вовка жахливого у стратегії добування їжі одна серйозна відмінність від решти хижаків з його сімейства. Зважаючи на географічні особливості території Північної Америки, з її численними бітумними ямами, в які потрапляли великі травоїдні тварини, одним із улюблених способів пошуку харчування у вовків жахливих (як і у багатьох птахів-падальників) було поїдання тварини, що застрягла в пастці.

Так, великі травоїдні часто потрапляли в пастки природного походження, де хижаки без проблем доїдали загиблих тварин, але при цьому і самі досить часто гинули, ув’язуючи в багнюці. Кожна яма за півстоліття ховала близько 10-15 хижаків, залишаючи нашим сучасникам чудові матеріали для вивчення.

Особливості характеру та способу життя

Вимерлі жахливі вовки

D. guildayi один з підвидів жахливого вовка, який населяв територію Півдня США і Мексику, найчастіше з усіх хижаків траплявся в бітумні ями. Згідно з наданими палеонтологами даними, останки жахливих вовків зустрічаються набагато частіше, ніж останки вовків сірих – дотримується співвідношення 5 до 1. На підставі цього факту напрошується 2 висновки.

Перший: чисельність страшних вовків на той час значно перевищувала популяції всіх інших видів хижаків. Другий: з урахуванням того, що багато вовків самі ставали жертвами бітумних ям, можна припустити, що саме для полювання вони збиралися в зграї і харчувалися переважно не падалью, а тваринами, що потрапили в бітумні ями.



Біологи встановили правило — усі хижаки полюють на травоїдних, маса тіла яких не перевищує загальної ваги всіх представників атакуючої зграї. З поправкою на ймовірну масу жахливого вовка, палеонтологи зробили висновок, що їхній середньостатистичний видобуток важив близько 300—600 кг.

Тобто, найкращими об’єктами (у цій ваговій категорії) ставали бізони. Проте при наявному збіднінні харчового ланцюга вовки суттєво розширювали своє «меню», звертаючи увагу на тварин більші або дрібніші.

Є дані на користь того, що жахливі вовки, що зібралися в зграї, відшукували викинутих на берег китів і споживали їх у їжу. З урахуванням того, що зграя сірих вовків легко загризає лося, масою 500 кг. Зграї цих звірів не склало б труднощів убити навіть здорового бізона, що відбився від стада.

Соціальна структура та розмноження

Дитинчата жахливого вовка

Проведені палеонтологами дослідження розмірів тіл і черепів жахливих вовків визначили наявність гендерного диморфізму. Цей висновок вказує на факт життя вовків моногамними парами. При полюванні хижаки також працювали парами – аналогічно сірим вовкам і собакам динго. «Костяком» атакуючої групи були парні самець і самка, а решта вовків із зграї були їхніми помічниками. Присутність кількох тварин під час полювання гарантувала охорону вбитої тварини або жертви, що застрягла в бітумній ямі, від посягань інших хижаків.

Швидше за все, жахливі вовки, що відрізняються силою і великою масою, але разом з тим і меншою витривалістю, нападали навіть на здорових тварин, які були більшими за них самих.Адже сірі вовки зграями полюють на швидконогих тварин – чому ж тоді сильніші і лютіші жахливі вовки не могли собі дозволити нападати на великих і повільних тварин. На специфіку полювання впливала також і соціальність – це явище у жахливих вовків було виражено не так, як у сірих.

Швидше за все, вони також, як і північноамериканські койоти, жили малими сімейними групами, і не організовували великі зграї, подібно до сірих вовків. А на полювання ходили групами по 4-5 особин. Одна пара і 2-3 молодих вовка – “страхівці”. Така поведінка була цілком логічною – достатньо для гарантії позитивного результату (навіть запеклий бізон поодинці не зміг би протистояти одночасно нападникам п’ятьом хижакам), а ділити видобуток на багатьох не доведеться.

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

У 2009 році на екранах кінотеатрів був презентований трилер, що леденить кров, головним героєм якого був жахливий вовк. Причому фільм назвали на честь доісторичного хижака – цілком логічно. Суть сюжету зводиться до того, що американським вченим вдалося поєднати ДНК людини з видобутим з копалин скелета ДНК жахливого вовка – кривавого доісторичного хижака, що панує за часів льодовикового періоду. Результатом таких незвичайних експериментів стало отримання страшного гібрида. Природно, такому звірові не доводилося ставати лабораторним щуром, тому він знайшов спосіб вийти на волю і зайнявся пошуком їжі.

Читайте также:  Ефіопський вовк

Природні вороги жахливих вовків

Як виглядає жахливий вовк

Головними конкурентами на м’ясо великих тварин за часів існування жахливих вовків були смилодон та американський лев. Ці три хижаки ділили між собою популяцію бізонів, західних верблюдів, мамонтів Колумба та мастодонтів. Причому кліматичні умови, що інтенсивно змінюються, призвели до суттєвого загострення конкуренції між цими хижаками.

В результаті кліматичних зрушень, що відбулися, під час останнього льодовикового максимуму верблюди і бізони перейшли з пасовищ і лугів переважно в лісостеп, на харчування хвойними деревами. З огляду на те, що максимальний відсоток у «меню» жахливого вовка (як і всіх його конкурентів) становили непарнокопитні (дикі коні), а лінівці, бізони, мастодонти та верблюди набагато рідше потрапляли до цих хижаків «на обід», популяція хижаків стрімко скорочувалася. Перераховані вище травоїдні мали куди меншу чисельність і тому не могли «прогодувати» хижаків, що розплодилися.

Однак зграйне полювання та соціальна поведінка жахливих вовків дозволили їм успішно конкурувати з природними ворогами, які істотно перевершували їх за всіма фізичними даними, але воліли «працювати» поодинці. Висновок – змілодони та американські леви зникли набагато раніше, ніж жахливі вовки. Та що там – вони найчастіше ставали здобиччю вовчих зграй.

Населення та статус виду

Жахливі вовки

Ареалом проживання популяцій була територія Америки приблизно 115 000—9340 років тому, під час пізнього плейстоцену та раннього голоцену. Еволюціонував цей вид від свого предка — Canis armbrusteri, який жив у тій самій географічній місцевості близько 1,8 млн. — 300 тис. років тому. Ареал найбільшого з усіх вовків сягав аж до 42 градуси північної широти (кордоном його стала природна перешкода у вигляді величезних льодовиків). Гранична висота, над якою знаходили останки жахливого вовка – 2255 метрів. Хижаки жили в різних зонах – на рівнинній місцевості і луках, в покритих лісом горах і в саванах Південної Америки.

Зникнення виду Canis dirus припало на час льодовикового періоду. Цьому явищу сприяло кілька чинників.По-перше, на територію, яку займає населення жахливих вовків з’явилися перші племінні розумних людей, для яких шкіра вбитого вовка була теплим і комфортним одягом. По-друге, злий жарт із жахливими вовками (власне, як і з усіма іншими тваринами епохи плейстоцену) зіграла зміна клімату.

В останні роки льодовикового періоду почалося інтенсивне потепління, популяції великих травоїдних, що становлять основний раціон вовка жахливого, зникали взагалі або йшли на північ. Разом із короткомордим ведмедем цей хижак був недостатньо спритним та швидким. Потужний і присадкуватий кістяк, що забезпечує досі панування цією твариною, став тягарем, що не дозволило адаптуватися до нових умов довкілля. А перебудувати свої «гастрономічні уподобання» жахливий вовк не міг.

Вимирання вовка жахливого

Вимирання вовка жахливого мало місце в рамках масового видового вимирання, що трапився в четвертинному періоді. Багато видів тварин не змогли пристосуватися до інтенсивних змін клімату і антропогенному фактору, що вийшов на арену. Тому говорити про те, що найкраще адаптуються сильні та люті особини не варто – найчастіше витривалість, уміння чекати, а найголовніше – соціальна, поведінкова структура мають значно більше значення.

Так, великі особини древнього хижака досягали висоти загривку близько 97 см, довжина їхнього тіла дорівнювала 180 см. Довжина черепа — 310 мм, а також ширші та потужніші кістки забезпечували потужне захоплення жертви. Але менша довжина лап не дозволяла бути жахливим вовкам настільки швидкими, як койоти чи сірі вовки.Висновок – панівний тисячоліття вид був витіснений конкурентами, які змогли краще пристосуватися до умов навколишнього середовища, що інтенсивно змінюються.

Жахливий вовк — дивовижна стародавня тварина. У сучасному світі зграї сірих вовків і койотів чудово почуваються, а виявлені палеонтологами скам’янілості жахливого вовка ви можете побачити цінними експонатами в музеї Ранчо-Лабрея (розташованого в місті Лос-Анджелесі, в штаті Каліфорнія).

Краткая информация о животном
Жахливий вовк
Название
Жахливий вовк
Описание
Звіра з такою страшною назвою вже не існує - жахливий вовк (латиною Aenocyon dirus) вимір вже багато тисяч немає тому назад.
Публикация на
bisvir

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.