Животное волк

Вовк

розміщено в: Вовки - хижі савці Canis lupus | 0

Розумний і витривалий хижактварина вовк. Ці звірі тримаються зграями до 20 особин з добре організованою і чітко відокремленою ієрархією . Очолює зграю ватажок та його самка.

Відео про тварин – вовки

Тварина сірий вовк

Тварина заселена у всіх видах біотопів: не тільки від російських степових просторів, а й до арктичної тундри, лісових масивів та високих гір. Раніше звірі населяли практично всю північну півкулю, сьогодні їх можна зустріти лише на обмежених територіях. Полювання на хижака продовжується і зараз, а добувати їжу стає складніше з кожним новим роком.

Живуть вовки сімейними лише групами . Пари створюють на все своє життя. Основа зграї – сеголетки з батьком і матір’ю, до групи можуть вступати самотні самці. Хижаки не йдуть далеко від свого лігва. Кожній сім’ї належить лише особиста територія. Межі своїх мисливських угідь вони мітять випорожненнями чи сечею.



Коріння вивернутих дерев, буреломи і ущелини скель служать місцями для лігва вовка. На лов великого звіра виходить тільки вся зграя, причому обов’язки кожної особи індивідуальні. Деякі переслідують видобуток по п’ятах, інші ж біжать навперейми або тримаються на відстані. Щойно група головних переслідувачів втомлюється, вони змінюються з тими, хто тримався віддалік. Вовк виявляє активність і у нічний час. Часто його присутність супроводжується лише виттям, звук якого далеко чутний. Спілкуються члени зграї між собою різними завиваннями.

Розмноження вовків у дикій природі

Перші тижні життя вовченята проводять у норі

Тільки з настанням другої зими вовчиці досягають віку, в якому готові до спарювання, у самців цей вік настає лише через три роки від народження. Шлюбні ігри беруть початок у зимовий період і закінчуються в березні місяці, але це залежить від регіону, що населяється ними.

Досягши статевої зрілості, вовк утворює пари, залишаючись нерозлучними остаточно життя. Тільки завдяки цьому гон у дорослих особин, що зберегли свою пару, проходить без бійок і бійок. Біля молодих та самотніх літніх вовчиць збирається до 5-ти самців, між якими трапляються бійки. Виношування триває до 75 днів. Кількість вовченят у приплоді різна від 4-х до 7-ми. Малята народжуються лише з настанням перших весняних днів сліпими, з прикритими вушними отворами та бурою рідкою шерстю. У середині другого тижня від народження цуценята прозрівають.

Читайте также:  Білий полярний вовк

Досягши тритижневого віку, вони вперше покидають межі лігва. 42 дні вовченята харчуються материнським молоком, але разом з ним і приймають тверду напівперетравлену їжу, відригнуту батьком.

Самка при вигодовуванні вовченят харчується виключно їжею, принесеною самцем. Щойно малюки зміцніють, батьки вчать цуценят мисливському ремеслу. Але смертність виведення дуже висока, незважаючи на старання батьків.

Вовк та людина

Незважаючи на те, що в більшості країн вовк знаходиться під охороною, його винищення та полювання на нього не припиняються

У всі часи хижак наганяв лише страх на людей, і як ніхто більше, тварина зазнавала жорстокого переслідування мисливцями та браконьєрами. Від повного зникнення його зберегли розум та можливість пристосовуватися до будь-яких умов життя.



У давнину вовк був поширений практично по всій території США, зараз його можна зустріти тільки в деяких регіонах. У Японії тварини повністю винищені. На теренах Мексики живе приблизно 50 особин, а на території Португалії та Іспанії залишилося 200 голів.

Одним із вагомих аргументів його зникнення стала вирубка лісів. Люди ловлять хижака капканами, відстрілюють і отруюють отруйною принадою. Уміння співіснувати людину зі звіром дозволить зберегти вигляд.

Їжа вовків

Вовки найчастіше полюють на ослаблених чи хворих тварин

Вовк – насамперед хижак. Корм видобуває активним пошуком та переслідуванням жертви. В основі його раціону знаходяться лише копитні ссавці. У густих лісах – вепрі та олені, у засніженій тундрі – в їжу йдуть північні олені, на степових просторах – худоба та антилопи.

Вовк не гидує гризунами (лемінгами та полівками), ховрахами та зайцями. У літній період руйнують гніздування птахів, переважно водоплавних і тетеручих, з’їдаючи пташенят і яйця. Рідко в лапи вовка потрапляють єнотовидні собаки, домашні та лисиці. Нерідко хижаки поїдають одноплемінників і падаль.

У південних регіонах їх раціон входить рослинна їжа, що складається з грибів, ягід і фруктів. У степах тварини часті гості полів з кавунами та динями, втамовуючи таким чином спрагу. Завдяки цьому хижаки не знаходяться поблизу водопою. Голодна тварина за один раз з’їдає до десяти кілограмів м’яса.

Цікаві факти про вовків

Легендарний «вовк-одинак» - це звір, що залишив зграю. Такі тварини не контактують з іншими особинами і виють у поодиноких випадках.

Ці хижаки обережні і уникають людей, а чинять напади лише хворі на сказ хижаки.

Карибу - основна їжа тварини в північних частинах Америки, тому вони долають за ними тисячі кілометрів.

На території Північної Америки знайшли притулок кілька підвидів. Полярний вовк живе в Арктиці, а особливий підвид – північний хижак уподобав високогір'я національного парку Глейшер та Єллоустон. Він майже зник і потрапив до Червоної книги МСОП.

Надзвичайно рідкісний рудий вовк , мешканець південних районів США, наблизився до позначки повного зникнення.


Як виглядає сірий вовк

ВЕЛИЧИНА

Тіло завдовжки: до 160 см, самка менша на 20%.

Читайте также:  Собака динго

Хвіст: до 50 см.

Вага: сягає 50 кг.



РОЗМНОЖЕННЯ

Статева зрілість: починається з 2-х років і може настати в 3 роки.

Час гону: зимовий період по березень місяць включно, залежно від місць проживання.

Виношування: триває до 75 днів.

Вовчать у посліді: в середньому 4-рі або 7-ми, рідше 1-н або 12-ть.

СПОСІБ ЖИТТЯ

Звичаї: соціальні тварини; тримаються групами до 20 голів.

Раціон: в основному складається з великих рогатих тварин і козуль, оленів, ягід та падали.

Живуть: до 10 років.

СПОРІДНЕНІ ВИДИ

Рід Canis включає 6-ть видів.

Де живе вовк

Ареал Canis lupus

Вовк поширений у Росії та Канаді, частково населяє Азію та Європу. Колись цей вид поширювався по всій Північній Америці, та його населення сильно скоротилася. Зустрічається також і на Піренейському півострові.

Охорона вовків

Незважаючи на регулярне відстеження захисниками природи чисельності, популяції вовка у багатьох країнах усе ще загрожує зникнення.

Манери вовків

Потужні ікла хижака дозволяють надійно утримувати жертву

Міцне тіло вродженого мисливця свідчить про те, що хижак витриваліший, ніж швидкий. Переслідуючи видобуток, він часто долає 60-кілометрові дистанції на добу. Тварина має міцний лоб і щелепи, тиск яких досягає 15 кг/см 2 .

Тільки чудово розвинені органи нюху дозволяють знаходити видобуток, а переслідуючи його, керується відмінним слухом та зором.

Потужні ікла хижака дають змогу надійно утримувати жертву, а корінні зуби служать для зривання з кісток м’яса.

Густа шерсть хижака може мати не тільки біле забарвлення, але й чорне.

При швидкому бігу вовк тримає хвіст високо піднятим.

Краткая информация о животном
Вовк
Название
Вовк
Описание
Розумний та витривалий хижак – тварина вовк. Ці тварини тримаються зграями до 20 особин з добре організованою та чітко відокремленою ієрархією. Очолює зграю ватажок та його самка.
Публикация на
bisvir.ru

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.