Тундровий вовк

Тундровий вовк

розміщено в: Вовки - хижі савці Canis lupus | 0

Тундровий вовк (латиною Canis lupus albus) – хижак сімейства псових, що відноситься до роду вовків, один з його підвидів, що мешкає на півночі Росії. Латинську назву – Canis lupus albus і характеристику дав 1872 Артур Керр. Він також описаний Огнєвим у 1929 р. як туруханський вовк (turuchanesicus); Добовським 1922 р., як камчатський (kamtschaticus) вовк; Дубовським 1922 р. як вовк дубовського 1929 р.

Походження виду та опис

Тундровий вовк

Підвидів вовків багато (деякі зоологи виділяють аж 25), але зовнішні відмінності стираються. Хижаків можна чітко розділити на три основні групи: особини тундри, лісу та пустельного степу. Усі вони мають спільного предка. Існує думка, що тундровий вовк набагато більший за інших підвидів, але це не так. Пухнасте хутро, яке захищає вовка, створює велику масу, тому тварина виглядає дуже великою.

Ця тварина пристосована до суворих арктичних умов. Мешканці європейської частини Росії, Західного Сибіру, ​​тамільської і якутської тундри відрізняються мало. За зовнішнім виглядом і способом життя вони схожі на хижаків, що живуть на Алясці і в канадській тундрі. Здебільшого тварин можна зустріти у відкритих ландшафтах південної тундри Лесотундра. У межах цих ділянок розміщення на території залежить від наявності кормів – копитних тварин, можливості полювання на них, а також від глибини та якості снігового покриву.

Відео: Тундровий вовк



Тундрові вовки — зграйні тварини, але групу можна назвати єдиною, якщо між членами спільноти існує міцний зв’язок і вони діють разом. Ядром є пара. Самець є ватажком у демонстрації сили, а його партнерка визначає хід зграї. Розпорошившись, молодняк завжди дізнається, де вовчиця, за виттям і міткою. Дорослі пари хижаків нижчого рангу складають ядро ​​групи і контролюють поведінку інших членів, нейтралізують їхню агресію та підтримують структуру.

Суворо контролювали підлеглих протягом сотень років, залишаючи групи, живучи поодинці або приєднуючись до груп. Річний або прибутковий має стан дозвілля. Енергійні та допитливі, вони першими дізналися про майбутніх жертв полювання та повідомили це групі.

Зовнішній вигляд та особливості

Як виглядає тундровий вовк

Тундровий вовк – великий хижак, і середні параметри самців в Архангельській області такі:

  • тіло – 118-137 см;
  • хвіст – 42-52 см;
  • череп -25-27 см;
  • вага – 40-43 кг.

Для самки характерні такі показники:

  • тіло – 112-136 см;
  • хвіст – 41-49 см;
  • череп – 23,5-25,6 см;
  • вага – 36-37 кг.

У Таймирі зустрічаються більші особини з довжиною тіла 123-146 см і вагою 46-48 кг, при цьому вовки важать до 52 кг. Шерсть у цієї тварини густа і довга. На дотик він м’який і пухнастий.

У довжину волоски бувають:



  • напрямні – 15-16 см;
  • остеві – 8-15 см;
  • підпуші – 7 см.

За забарвленням тундровий підвид значно світліший за лісовий, світло-сірий з рудувато-сірим підшерстям зверху і свинцево-сірим знизу. Відтінки варіюються від блакитно-сірого (молоді) до рудувато-сірих (старі). Літні особини також мають світліший колір. На початку зими тварини фарбуються темніше, навесні бліднуть і світлішають. Білих тварин небагато, як на крайній півночі Північної Америки. За забарвленням тварини Кольського півострова і крайнього північного сходу Сибіру більше схожі на лісових.

Пальці лап вкриті густою шерстю. Це збільшує площу опори, що важливо при русі по снігу. Могутні кігті злипаються, а епітелій ороговіє на килимку. Передні кінцівки круглі, а задні овальні. Під час бігу задні лапи наступають на сліди передніх лап, на снігу видно низку рівномірних слідів. Коли укриття було глибоким, стадо слідувало за ним, тому неможливо було дізнатися, скільки тварин пройшло повз.

Де мешкає тундровий вовк?

Де мешкає тундровий вовк

На Кольському півострові цей підвид вовка зустрічається рідко. У Карелії віддає перевагу місцям проживання людей, невеликим лісам і узбережжю Білого моря. У тундрі і європейській частині Росії вовки здійснюють сезонні міграції. Влітку вони переселяються в тундру, а взимку в межі лісотундри.

На півострові Канін тундрових вовків можна зустріти цілий рік. Основна популяція європейської частини і вовки з Тиманської тундри зимують в Чехії на Кубі. Влітку вони залишають ці місця зовсім і вже їх печери можна зустріти по Волонзі, Трав’янці, Щучаю, Індизі, Білій, Світлій, Кам’яній Скроні, Велті, Неруті, по Сулі.

Особи, що мешкають в Тиманской і Малоземельной тундрі, мігрують на Тиманський кряж і не з’являються на узбережжі. Влітку тундрові вовки риються в Адзві, Великій Рогові, верхів’ях Чорної, Коротайки, Силової, Кари, уздовж хребта Пай-Хой у західній Великоземельській тундрі. Взимку вони перебираються з Печорської витки в лісотундру вище за течією річки Вуса. Частина його виходить за Уральські гори.

В Уральському і Ямало-Ненецькому автономних округах цих хижаків багато в тундрі, але їх барлоги здебільшого розташовані в південній тундрі і лісотундрі. В арктичній тундрі вовки зустрічаються рідко, тому що вони ближче до людських поселень і стад північних оленів. У південній частині західносибірської тундри багато вовків, особливо на північному сході, де водяться дикі північні олені. Хижаків можна зустріти в гирлах річок Єнісей, Нижній Оленек, Яни і Олени.

Тундровий вовк у Росії

Сірі хижаки – звичайне явище у Верхоянском районі, на Колимі і Чукотці. Вони також є на островах Лакіф, але тільки влітку, а взимку вони мігрують на материк слідом за стадом. У період розмноження лігва добре захищені. Є різні мисливські угіддя. У тундрі лігва в основному знаходяться в долинах річок, березових лісах і березових гаях. У Ямальській і Великоземельської тундрі хижаки частіше живуть в чагарниках по долинах річок або сухотрав’яних схилах, надзаплавних терасах і сухих вербових деревах уздовж вододілів. Вони густо розселилися на узбережжі.

Читайте также:  Сумчастий вовк

Тепер ви знаєте, де живуть тундрові вовки. Давайте подивимося, що він їсть.

Чим харчується тундровий вовк?

Євроазійський тундровий вовк

Це основа хижаків і харчування – середніх і великих ссавців, частіше парнокопитних. Від їх кількості залежить чисельність вовків. У літні місяці існує велика різноманітність варіантів кормів – середніх і дрібних тварин. Основною їжею тундрових вовків у холодну пору року є дикі та північні олені, головним чином телята та оленята. З тварин середньої величини – пісці, зайці , лиси, а з дрібних – різноманітні гризуни, риба, з птахів – біла куріпка. Вовки можуть харчуватися падлом і грабувати у мисливців капкани і пастки.

Влітку важливу частину раціону займають птахи: зграї линяючих гусей, пташенята, яйця інших перелітних птахів. Оскільки дикі північні олені дуже рідкісні в інших частинах Крайньої Півночі, крім Таймиру, північні олені також важливі влітку, особливо коли стадо постраждало під час отелення. Близько 36 відсотків популяції оленів гинуть від тундрових вовків навесні та влітку.



ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

Зграя з 5-7 тундрових вовків може вполювати і з’їсти оленя вагою близько 120 кг за раз. На місці бенкету залишилися лише роги, кістки та трупи. Але при розтині вовка вміст його шлунка не перевищує 2-3 кілограмів, до 6 кілограмів.

Їжа дуже швидко перетравлюється. Шлунок вовка, спійманого через кілька годин після великої їжі, був напівпорожній. Добова потреба в їжі становить 4-6 кг в залежності від пори року. Хижаки можуть використовувати свої переваги, щоб їсти та ховати здобич. Особливо це характерно для тундрових вовків.

Взимку там, де худоба тримається в корівнику, вовки з’їдять усе, що дістануть, навіть падаль із скотомогильника і навіть своїх товаришів. Мисливці часто спостерігають, як вовки поїдають хижаків, відстріляних з літаків, або стикаються з розчавленими одноплемінниками трупами тварин, або зграями вовків, які поїдають вовчі трупи.

Особливості характеру та способу життя

Тундровий вовк у природі

Якщо тундрові вовки харчуються з пасток і капканів, падлом, морськими виділеннями, живуть парами або поодинці, а особливо старі самці – всі вони не здатні до розмноження.

Вовчі зграї відокремлюються і вороже ставляться до вовків з інших зграй, але бійки між ними не відбуваються. Території охороняють міченням сечею, фекаліями, виділеннями статевих і анальних залоз, «могильниками» і виттям без контакту з прибулими особинами. Хижаки переслідують свою здобич і проникають на чужу територію, йдучи за мітками. Завдяки такій поведінці межі території зграї зберігаються протягом багатьох років. Якщо чисельність зграї різко впаде, навіть одна пара може зберегти теріторію у заданій площі.

Є нейтральна зона шириною від 2 до 4 км як буферна зона, де можуть зимувати дикі копитні. Вдень вовки шукають укриття, особливо коли холодно, вітряно і сиро. Тримаються відкрито, коли сухо і тихо. Навесні, взимку, восени, при кочовому способі життя хижаки сплять де завгодно. Активна діяльність часто пов’язана зі зміною дня і ночі, так як в тундрі немає чіткого поділу дня. Влітку ці тварини далеко від лігва не відходять.

Більшість тундрових вовків кочують більшу частину року і не мають постійних місць полювання. Двічі на рік вони пересуваються по меридіану в міру міграції стад благородних оленів. Вони слідують за оленями на південь до межі лісу, але не заглиблюються в територію, де зимує більша частина стада.

Тундровий вовк у Росії

Хижаки тримаються в лісотундрі, мохових болотах, де сніг менш глибокий і щільний. Тут вони живляться білими куріпками, зайцями та лосями, які зимують на болотах. Вони також наполягали на тому, щоб жити в долині річки поблизу поселення. У ненецькому збірному регіоні, крім сезонних кочівель, є кочові отари овець з Великоземельської в Малоземельську тундру, зворотного переходу не спостерігалося. На півночі Європи дальність сезонної міграції тундрових вовків становить 200-300 км.

Взимку, коли в тундрі майже немає хижаків, вони мігрують до узбережжя, де зближуються з оленячими стадами, мисливців на лисиць або рибальськими таборами – де харчуються здобиччю і відходами риби. У північній Якутії тундрові вовки здійснюють регулярні переходи на Новосибірські острови і повертаються за оленями.

Соціальна структура та розмноження

Тварини моногамні і залишаються вірними до кінця життя.

Тварини моногамні і залишаються вірними до кінця життя. Дозрівають вовки на 2-3 році життя, а у самок починається тічка в кінці лютого-березні. Перед початком гону зграя розпадається, спочатку відокремлюються матері, потім молодняк, а потім нові особини. Материй вовк починає звертати увагу на вовчицю, відганяє дитинчат і веде по снігу. Гніздо розташовується на південних схилах, де швидше тане сніг і прогрівається сонцем.

Притулку хижаки тундри влаштовують:

  • у грунтових норах, викопує самостійно або за допомогою лисиць і лисячих нір. Яма починається півтораметровою вхідною траншеєю, за якою йде підземний хід шириною 0,5-0,6 см і довжиною 2-10 метрів. В кінці будівництва є гніздове приміщення 150х100х70 см. Знаходиться на глибині 1,5-3 м. Відсутність відходів гніздування в приміщенні; у скелястих місцях лігво має схожий пристрій, але вони коротші;
  • У природних притулках: каньйонах і печерах, на крутих берегах річок, з навісами;
  • У канинській тундрі хижаки влітку живуть у “горах”. У міжріччі Олена і Хатанга печери не перевищують півтора метрів і мають глибину менше метра. На території Анадиря вовки виводять своє потомство в нори.
Читайте также:  Вовкособ

Вагітність триває 62-75 днів. У Ненецькій області в середньому у самки буває 6, 5 ембріонів і в посліді від 1 до 9 дітей. У Ямало-Ненецькому районі середній показник – 3-4, причому дуже невеликий послід досягає 5 цуценят. Мати з дочкою приходять до старого лігва, а первістки шукають нове місце неподалік від місця їхнього народження.

Вагітність триває 62-75 днів.

Вовченята з’являються в теплу пору року, коли доступність їжі збільшується. Вони ніби сліпі, а слухові вуха у них закриті. Вага 400 грам. Вони дозрівають через 10-12 днів, через 2-4 тижні розвиваються ікла, а через три тижні починають виповзати з гнізда. Спочатку мати не покидає нірки, а батько приносить здобич або відригує напівперетравлену їжу. Немовлята починають їсти цю їжу з 1 місяця, навіть якщо їх годують коров’ячим до 1 1/2 місяців.

Тим часом мати доїдає залишки їжі. У півтора місяці малюки тікають і уникають небезпеки, а через три тижні дорослі залишають їх на полювання. Тундровий вовк не захищає своє потомство і при нападі тікає. Однак вовчиці, керуючись своїм материнським інстинктом, можуть знаходити цуценят, вилучених зі своїх барлогів, і спілкуватися поблизу місця, де вони знаходяться.

Природні вороги тундрових вовків

Як виглядає тундровий вовк

Тільки 20% дитинчат доживають до дорослого стану. Тундровий вовк живе близько 12 років. У цих великих хижаків немає ворогів, крім самої природи, яка поміщає цих тварин в суворі рамки кліматичних умов крайньої півночі. Холодні зими та брак кормів можуть вплинути на чисельність популяції та смертність.

Хижаки, здатні впоратися з вовками, є його побратимами. Старих, хворих, слабких особин вовки негайно розривають, з одного боку допомагаючи вижити більш сильним особинам, з іншого боку кращі представники тундрових вовків ще живі.

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

Був випадок, коли вовк смикнувся і покотився після отруєння приманкою стрихніновою отрутою, і був миттєво розтерзаний і з’їдений вовками.

На цих хижаках паразитують кліщі. Хижаки на коросту хворіють менше, ніж лисиці. Вовки також страждають від Trichodectes canis (власоїдів), бліх і нематод, деякі з яких заводяться від риб. Серед хвороб сірих хижаків особливо небезпечним є сказ. При хворобі тварини втрачають властиву їм обережність і нападають на людей. Вовки в природі є основними носіями вірусу сказу.

Тварини стійкі до хвороб, а поширення хвороби обмежується ізольованим способом життя. Це екологічний підвид, адаптований до різних середовищ і не має ворогів, крім людини. Вовки загрожують оленярству та полюванню, а полювання дозволено всюди в Арктиці. Полювання і відстріл тундрових хижаків зазвичай ведеться з літаків і вертольотів.

Населення та статус виду

Хижий тундровий вовк

У тундрових вовків дуже розвинена психологія, яка дозволяє їм добре виживати, незважаючи на постійну боротьбу людей з зграєю хижаків. Цей підвид мешкає по всій тундрі. Він є не тільки на Соловецьких островах, Землі Франца-Йосипа і в північних областях.

Визначити загальну кількість хижаків навіть приблизно важко через недосконалість методів підрахунку. Про чисельність популяції в Єнісейському районі можна судити за даними 1996 року, коли було зареєстровано 215 ділянок сімейства тундрового вовка. У кожній сім’ї по 5-9 осіб. У європейській частині вовків менше, наприклад, в Тіманській тундрі в середньому один вовк на 1000 квадратних кілометрів, а до осені на 1000 квадратних кілометрів припадає близько 3 хижаків.

Загибель лютих тварин у змаганні за їжу є важливим фактором регулювання чисельності цих тварин. По-перше, ці тварини слабкі і хворі тварини. Щороку велику частину стада на оленячих фермах пожирають вовки. Наприклад, за десятиліття, починаючи з 1944 року, в Ямало-Ненецькому національному районі хижаками було вбито 75 000 оленів. Для зменшення популяції вовка використовувалася авіація. У Ненецькому народному угрупованні з його допомогою в окремі роки було знищено 95% тварин в регіоні, а в 55-73 роках минулого століття було знищено 59% вовків.

Хижий тундровий вовк
ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

Тундрові вовки відрізняються високою рухливістю і можуть долати великі відстані. Відстежувана з літака зграя вовків подолала понад 150 кілометрів за 20 годин. За ніч пара вовків пробігла 70 кілометрів.

Цей підвид вовків був оцінений як найменш стурбований. Тундрових вовків знищували двома активними методами: з повітря, знищенням дитинчат, полювання на лижах і оленях. І пасивними методами: капканами, отруйними приманками. Тундровий вовк – прекрасні тварини з унікальними особливостями поведінки, яких необхідно охороняти. Тваринний світ Росії і світу не повинен збіднювати одним видом, тому що відновити його неможливо.

Краткая информация о животном
Тундровий вовк
Название
Тундровий вовк
Описание
Тундровый волк (латиною Canis lupus albus) - хижак сімейства псових, що відноситься до роду вовків, один з його підвидів, що мешкає на півночі Росії.
Публикация на
bisvir

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.