Дикий койот

Койот

розміщено в: Вовки - хижі савці Canis lupus | 0

Койот , став невід’ємною частиною дикого Заходу Америки . Насправді ж хижаки виходять на полювання лише зграями.

Фільм про койота

Дикий койот
Дикий койот

Слідом за появою колоністів з Європи, ареал проживання тільки збільшився, на відміну від інших великих м’ясоїдних Північної Америки. Цьому сприяє вміння приживатися до різноманітних умов, які чисельність не зменшується, попри відстріл, капкани і пастухів з силами.

У північних регіонах, від морозу, койота захищає густе зимове хутро.

Койот живе біля Коста-Рики до непривітних земель Аляски. Тільки унікальна особливість пристосовуватися, дозволили тварині обжити відкриті трав’янисті рівнини та землі зі убогою рослинністю. У дикій, сприятливій середовищі, зграї живуть на строго зазначених ділянках, а важкий період кочують по пустельних районах позбавлених рослинності. Межі своїх мисливських угідь група позначає сечею та спеціальними звуками: затяжне виття та гавкіт. Койоти, що населяють гори, взимку спускаються в передгірні долини.



Койот та людина

Раціон хижака складається з м'яса

Масштабному поширенню тварини, певною мірою сприяла людина. Знищуючи природних ворогів койота – вовків на великих територіях Америки, вирубуючи лісові масиви, що колись переважали в обох частинах Американського континенту, люди сприяли розширенню ареалу на схід.

Люди з давніх-давен прагнуть убезпечити овечі отари і цінують хутро койотів, тим самим прирікаючи його на відстріл і цькування. На зорі 70-х, тільки на заході, щорічно знищували 100 000 особин, а в 1977 – світовий ринок поповнився 320 000 шкурок цих звірів.

Світова громадськість сьогодні засуджує масове винищення виключно заради хутра. Це сприяло накладенню заборони на відлов та відстріл койотів у 12 штатах, на решті територій – відстріл регулюється законодавством США.

Чим харчується койот

Харчуються хижаки не лише здобутою їжею

Тільки в сутінках койоти вирушають на полювання, використовуючи вміння співпрацювати та пристосовувати прийоми полювання залежно від умов та атакованого видобутку. Раціон хижака, практично весь, складається з м’яса: до 90% у його їжу входять невеликі гризуни та зайці, білки та кролики. Полюючи, як і лисиця, підстрибує та опускається всім тілом зверху видобутку.

Зграя койотів «бенкетує» біля туші оленя, вбитого іншою зграєю

Койоти нападають і на великих оленів, а в цькуванні задіяні всі особини. У середньому зграя налічує лише шість тварин. Колективне полювання схоже на вовчу – обравши жертву, оточують і починають переслідування до повної знемоги видобутку. Група койотів – лугових вовків, немає складної ієрархічної структури і сталості, як вовча. Живляться хижаки не лише здобутою їжею, а й тушами загиблих тварин. У деяких регіонах падаль становить 50% від усього їхнього раціону.

Цуценята койота

Цуценята народжуються через 2 місяці

Койоти або лучні вовки, в основному, мають постійних партнерів, тільки за винятком «довгожителів». Така поведінка обґрунтовується швидкоплинністю їхнього життя. 10 днів із 2-3 тижнів шлюбних ігор самка приймає партнерів. Після запліднення пара займаючи кинуті лисячі або борсучі нори, а деяких регіонах копають самостійно. Рідко, притулок койота знаходиться у невеликих скельних ущелинах, печерах, дуплах та хмизах.


Читайте также:  Червоний гірський вовк


Койоти вчаться полювати і досягають статевої зрілості на 1 році життя

Цуценята народжуються лише через 2 місяці. 7 тижнів батьки трепетно дбають про потомство. Лише на 22 день малюки починають вживати твердий корм. У полюванні батьки сприяють один одному, приносячи цуценятам упійманий видобуток. Через 9 місяців підростаючі койоти дорослішають, а статеве дозрівання приходить у однорічному віці. Але найчастіше такий молодняк до спарювання не готовий і створює пари лише на 2-й рік життя.

Зміцнівши, тварини залишають обжиті місця, підшукуючи власні угіддя, зрідка долаючи 150 км. відстані. Тільки у випадку достатку їжі, щенята ще деякий час залишаються в сім’ї та полюють з батьками.

Цікаві факти про койот

Стара ацтекська назва «coyotl», лягло в основу американського вираження, що рідко вживалося. – «coyote».

Хижаки у спілкуванні користуються не лише виттям, а й десятьма різними звуками. Наприклад, пищать, скиглять і гарчать.

Американських тварин борсука та койота поєднує дивовижна взаємодопомога. Доведено, що хижаки відстежують невеликих гризунів та ховрахів, і вказують місце розташування нір борсукам. Останній розкопує нору та спійманою здобиччю ділиться койотом.

Результатом схрещування свійських собак і хижака виходить потомство «coydogs».

Який вигляд має койот

РОЗМІР

Тіло завдовжки: до 100 см.

Хвіст: від 30 до 40 см.

Зростання: до 55 см.

Вага: варіюється від 7 у самок і до 20 кг у собак.

РОЗМНАЖЕННЯ

Можливість спарювання: настає лише в однорічному віці.

Шлюбні ігри: розпочинаються у січні.



Виношування: від 58 до 65 діб.

Щенят у посліді: в середньому 6, але кількість коливається від 5 до 10.

ОБРАЗ ЖИТТЯ

Звичаї: койот активний лише вночі; пристосованець до різних умов; товариський.

Раціон: складається з дрібних ссавців (овець та оленів) і падали.

Читайте также:  Червоний гірський вовк

Живуть: на волі до 14 років, у середньому 4 роки, у зоопарках доживають до 22-річного віку.

СПОРІДНЕНІ ВИДИ

8 видів відноситься до сімейства Canis , але ближніми є, домашній собака ( С. familiaris ) і вовк ( С. lupus ).

Де живе койот

Ареал Canis latrans

Обитає по всій території Північної Америки, від Коста-Ріки до Аляски, у східному напрямку – до затоки Святого Лаврентія. У прибережній Атлантичній зоні не трапляється.

Охорона койота

Тільки в 12 американських штатах койот знаходиться під охороною , в решті часто є об’єктом полювання. Над виглядом нависла загроза зникнення.

Нора койота

Самка наводить цуценят у скельних розщелинах, печерах, дуплах вітроломів або норі, глибоко під землею, причому лігво підстилкою не покривається. Часто займають кинуті лисячі або борсучі нори.

У перші тижні життя цуценята перебувають у норі. Кормом їх постачають обоє батьків.

Відмінності койота від вовка

Койот

У койота вужча морда і гострі вуха. Хутро, як правило, рудувато-буре.

Волк

Вовк більший, хутро темніше, менше різноманітних колірних домішок, ніж у койота.

Краткая информация о животном
Койот
Название
Койот
Описание
Койот, що виє на місяць, став невід'ємною частиною дикого Заходу Америки. Насправді ж хижаки виходять на полювання лише зграями.
Публикация на
bisvir.ru

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.