Азиатский шакал

Азіатський шакал

розміщено в: Вовки - хижі савці Canis lupus | 0

Азіатський шакал (по лат. Canis aureus). Всюдисущий і пронозливий траппер – звичайний шакал, населяє відкриті райони.

Азіатський шакал відео

Азіатський шакал

Це зграйні тварини з сильно вираженим інстинктом виховання потомства.

Азіатський шакал найбільш численний вид свого сімейства. Населяє регіони від Бірми до Північного узбережжя Африки. Найчастіше звичайний шакал уживається з родинними видами. Цьому сприяє відсутність харчового протистояння між ними, зважаючи на різні біотопи, на яких влаштувалися.

Азіатські шакали спілкуються один з одним за допомогою уривчастого гавкоту та довгого вию.

Звичайний шакал завбільшки з лисицю. Колір шерсті брудно-жовтий, з чорними та рудими відтінками, або палевий. Іржаво-бура шерсть із чорним кінчиком покриває хвіст. У тварини витягнуті, міцні лапи та граціозне тіло, що дозволяють без зусиль долає непомірні дистанції. Азіатський шакал підтримують вузькі стосунки у групі, живуть тандемом чи кількома сімействами, у зимовий період можуть поєднуватися у великі зграї.



Звичайний шакал ревно захищає свої мисливські угіддя. Кожна особина зграї мітить випорожненнями володіння своєї ватаги. Сутички між сторонніми виникають у поодиноких випадках, і закінчуються лише взаємними застрошуваннями. Хижак, як і одомашнені пси, зі своїми одноплемінниками спілкується, використовуючи різні звуки.

Цуценята азіатського шакала

Цуценята азіатського шакала вкриті густою м'якою шубкою.

Азіатський шакал утворює міцні та нерозлучні пари. У такій ідилії народжуються щенята шакала. Лише загибель одного із партнерів призводить до розриву союзу. Свою територію пара мітить екскрементами та сечею.

Період в’язок починається в основному з настанням жовтня, в суху пору року і віщує самцю важкий період. Тічну самку ревно захищає партнер від конкурентів. Інший самець може стати так само батьком частини цуценят приплоду, як і «чоловік».

Дитинчата азіатського шакала дуже рідко залишаються одні

Перед пологами самка шукає підходяще місце і риє нору для цуценят із майбутнім батьком потомства. Цуценята шакала на світ народжуються сліпими та безпорадними, але вже з легкою шерсткою. Зазвичай у посліді їх 5.

Читайте также:  Собака динго

Перші двадцять днів вони харчуються материнським молоком. Зміцнівши, цуценята можуть вживати тверду їжу і з’їдають набагато більше корму. Цей вік припадає на сезон дощів рясним їжею. Впіймавши здобич, азіатський шакал деяку її частину приносить у своєму шлунку малюкам у нору. Щенята лижуть ніс дорослому хижакові до моменту відрижки кашеподібного вже напівперетравленого м’яса.

Через 8 тижнів у самки пропадає лактація, але протягом ще п’яти тижнів цуценята залежать від батьків, які годують їх.



Азіатський шакал та його їжа

Один із батьків азіатського шакала пішов за їжею

Азіатський шакал полює головним чином у нічний час. На полювання вирушають парами чи групами з кількох особин. Їжа шакала також складається з падали, лише у малих кількостях. Хижак має вроджений мисливський талант. Надзвичайно хороший слух, дозволяє відслідковувати рухи жертви та швидкості, з якою він ганяється за дичиною. Їжа шакала дуже різноманітна. Включає комах і невеликихгризунів, земноводних, пернатих та копитних ссавців.

Рідко азіатський шакал здійснює напади на великі газелі з сосунами

Під час полювання на малу дичину азіатський шакал використовує ті самі хитрощі, що й лисиця. Вигнувши дугою спину, нагостривши вуха і задерши хвіст – несподівано підстрибує, обрушуючись на поживу і перегризає їй горлянку.

Великого звіра переслідує, поки той не виб’ється з сил настільки, що хижак зможе його атакувати. Після вдалого полювання, тварина завжди починає поглинати поживу з черева. Рідко він робить напади на великих газелей з сосунами, але останні люто дають відсіч і можуть самі атакувати азіатського шакала. Нез’їдену їжу ховає у землі чи кущах. Крім свіжатини, їжа шакала складається з цибулин, винограду та баштана.

Цікаві факти про азіатських шакалів

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...
Тільки одна атака з 5-ти завершується успіхом. Азіатський шакал, що самотньо полює, має тільки 20% на удачу. Парні дії підвищують ефективність та досягають 70% результативності.

На самці лежить велике зобов’язання щодо вирощування цуценят, ніж на самцях.

Читайте также:  Кущовий собака

При незначному ризику самка переносить малюків у надійніше місце.

Азіатський шакал здатний відігнати хижака, що перевищує чотири рази за розмірами.

Мисливські угіддя хижаків займають площу 2,5 км2.

1 або 2 підлітків залишаються в сім’ї і допомагають батькам вирощувати малюків із приплоду. Вони змінюють їх, захищаючи нору та приносячи їжу.

Тварина полює на молоду свійську худобу і птицю.



Мисливські угіддя хижаків займають площу 2,5 км2

Як виглядає азіатський шакал

Азіатські шакали спілкуються один з одним за допомогою уривчастого гавкоту та довгого вию.

Величина

Довжина: 80-95 см.

Хвіст: має довжину до 30 см.

Зростання: в межах від 35 до, максимум 50 см.

Вага: в межах 8-15 кг.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 20 міс.

Період парування: жовтень.

Вагітність: від 62 до 63 діб.

Цуценят у посліді: 3-5, іноді 9.

Спосіб життя

Звички: колективні тварини; тримаються вдвох чи невеликими сімейними зграями.

Продовольство: ссавці, птахи, плазуни, земноводні.

Тривалість життя:  до 9 років, у зоопарках живуть 14.

Рідвяні види

Найближчими родичами є чепрачний (Canis mesomelas), смугастий (Canis adustus) та рідкісний ефіопський (< em>Canis simensis) шакали.

Де живуть шакали

Ареал Canis aureus

Південно-Східної Європи до Угорщини на півночі. Східна та Північна Африка, Південна Азія до Бірми на сході.

Охорона азіатських шакалів

Азіатському, чепрачному та смугастому шакалам ніщо не загрожує, зникнення загрожує лише ефіопському шакалу.

Звички азіатського шакала

У північних частинах ареалу хижаки тримаються великими зграями, керованими одним ватажком.

Ходять по колу
Домінуючий самець та претендент на його місце ходять по колу, оцінюючи величину супротивника.
Бійка серед самців
Самець, який намагається зайняти місце ватажка, має намір схопити суперника за горло, але інший не поступається.
Переможений самець
Переможений самець показує переможцю вразливі живіт та груди (поза підпорядкування). Тому під час таких зіткнень кров проливається рідко.
Сподобалась стаття? Розкажи друзям!

Краткая информация о животном
Азіатський шакал
Название
Азіатський шакал
Описание
Азіатський шакал (по лат. Canis aureus). Усюдисущий і пронозливий трапер - звичайний шакал, населяє відкриті райони.
Публикация на
bisvir.ru

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.