Сурикаты

Сурикат

розміщено в: Віверри - Viverra | 0

Сурикат (по лат. Suricata suricata) – схожий на собак, напівмавп та єнотів, але в рідні з мангустом.

Відео про сурикатів

Сім'я сурикатів

Сурикати проживають колоніями, в яких обов’язки суворо розподілені між її членами. Тільки спільні зусилля та поділ «посад» дозволяють їм пристосовуватись і в суворих умовах Калахарі.

Сурикати схожі з собаками, напівмавпами та єнотами, але мангусти – найближчі їхні родичі. Маєток сурикат не тільки стоїть на сторожі своєї колонії, завдяки їх пильності багато тварин, що знаходяться поруч, вчасно дізнаються про небезпеку, що наближається. Нерідко ці мисливці, розміром у зайця, самі потрапляють у зуби великим хижакам.

Маєток сурикат розташовується на місцевості, позбавленої рослинності або ж у чагарниках на південних межах пустелі, уникаючи лісових насаджень і важко прохідних заростей. На світанку пустельна місцевість оживає, наповнюючись лускатими, павукоподібними та сурикатами. На варті стоять охоронці, які оглядають територію і небо, в якому ширяють хижі птахи, які чекають зручного моменту, щоб поласувати тваринами, що затрималися.



Вночі маєток сурикат занурюється в сон, що йде далеко під землю. Свої нори вони копають передніми міцними лапами. Підземні ходи можуть сягати триметрової глибини. Зрідка, як і деякі тварини, сурикати, можуть бути в одній норі разом із сусідами, жовтими мангустами. Населяючи кам’янисту місцевість, звірята знаходять притулок у ущелинах та серед каміння.

Що їдять сурикати

Зграя сурикат на височині вдивляється в горизонт.

Як і багато представників свого виду вони плотоядні і їдять сурикати зазвичай павукоподібних, молюсків та всіляких представників комахи. При нагоді вони поїдають пташині яйця і пернатих, що замикалися. Зрідка сурикати набираються сміливості та нападають на змій та скорпіонів.

Часто вони полюють у компанії жовтих мангустів на гризунів, що живуть поблизу, включаючи білок земляних і піщанок. Їдять сурикати цибулини, молоду поросль, коріння та деревні бруньки. Ті, що виросли в пустелі, можуть перекидати до 50 кг піску в пошуках їжі. Копають, «прислухаючись» до нюху, який ніколи не підводить. Опинившись від здобичі на відстані удару, сурикат б’є лапами і пускає зуби в хід.

 

Розмноження сурикат

«Нянька» багато часу проводить із малюками.

Розмноження сурикат починається з настанням шлюбного сезону. Життя у тому маєтку починає «вирувати». Щоб привернути до себе увагу, самка «плескає» партнера. У відповідь самець, утримуючи за шию, запліднює її.

Читайте также:  Бінтуронг

За 3,5 місяці глибоко під землею з’являються безпорадні голі та сліпі малюки. Через два – три тижні молоді сурикати припиняють смоктати матір, що дозволяє їй вирушати разом із родичами на полювання. Під час відсутності, за малюками наглядає «нянька», а згодом повертаються і мисливці, забезпечуючи дитинчат їжею.



У тритижневому віці молоді тварини, сурикати, виходять на поверхню, але не йдуть далеко і весь час під пильним поглядом «постового». У цей період самка вчить приймати жорстку їжу, приносячи її з полювання. Через два місяці дитинчата стають зменшеними копіями батьків і нарівні з ними полюють і поїдають твердий корм.

Життя сурикатів

Суриката риє пісок у пустелі Калахарі, шукаючи личинок, жуків.

Життя сурикатів та їх маєток, розташований на відкритій місцевості в норах, які тварини риють самостійно, або ж серед каменів та ущелин, якщо колонія проживає у горах. Це денні хижаки, у яких високорозвинене колективне життя серед усіх віверових.

У колонії проживає більше 24 тварин, кожен з яких зайнятий конкретними обов’язками та на благо всієї родини. З першими променями «постові» займають свої місця, щоб вчасно попередити родичів, що гріються на сонці, про наближення ворога. Верхні гілки дерев і височини служать «постами», а при небезпеці «чергові» голосно гавкають. Почувши сигнал, тварини швидко знаходять укриття у норах.

Зустрівши чужу колонію або такого ворога як кама – тварини сурикати починають землю рити з такою швидкістю, що навколо утворюється хмара пилу, що змушує супротивника залишити місце сутички. Зрідка, щоб здаватися більше і відігнати противника, вони групуються щільною стіною, піднімають до верху хвости, опускають мордочки і піднімають шерсть на загривку. Ворог зупиняється, а сурикати починають пострибувати і агресивно гарчати. Якщо на ворога погрози не вплинули, то звірята переходять у наступ, намагаючись вкусити супротивника.

Читайте также:  Бінтуронг

відбивається звірятко, лежачи на спині, захищаючись кігтями та зубами. Життя сурикату в групі відбувається за допомогою міміки та звуків, а коли вони граються за ними весело спостерігати.

Цікаве про сурикатів

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...
Сурикати не сприйнятливі до отрути скорпіонів та змій, які смертельні для людей. «Дорослішають» малюки за добу, а наступного дня вони повинні шукати корм самостійно.

Маса піску дорівнює вазі тіла, саме в такій пропорції особина здатна при копанні за секунду відкидати пісок.

Згуртованість сурикат дозволяє їм здолати тварину, більшу за них самих.

Сурікати



Як виглядає сурикат

Suricata suricata – ні то собака, ні напівмавпа або єнот, але полягає в спорідненості з мангустами.

Величина

Тіло завдовжки: до 50 см від хвоста до кінчика носа.

Вага: до 900 р.

Розмноження

Готовність до парування: настає у однорічному віці.

Шлюбні ігри: протягом року.

Виношування: 2,5 місяці.

Малюків у посліді: від 4 до 5.

Спосіб життя

Звичаї: колективні тварини, що живуть колоніями, до 30 членів.

Спілкування: тягання, свисти, бурчання та трелі.

Раціон: різноманітний, але перевагу віддають лускатим, комахам і павукоподібним.

Доживають: до 10 років.

Рідвяні види

Paracynictis selousi – сірий мангуст родич сурикату.

Де живуть сурикати

Ареал Suricata suricata

Сурикати живуть у Південних землях Африканського континенту на північ від Помаранчевої річки, включаючи ПАР, Ботсвану, Намібію та Анголу.

Охорона сурикат

Сурикати не стоять на порозі вимирання. Проте руйнування місць проживання негативно позначається їх популяції. Подальше погіршення умов існування може негативно зашкодити колоніям звірків.

Сім’я сурикатів

Сім’я сурикатів досить чисельна – до 24 особин і кожен зайнятий своєю справою.

  • До обов’язків «няньки» входить спостереження за молодняком, що граються поблизу нори.
  • «Постовий» вчасно помічає ворога, спостерігаючи за місцевістю, і сповіщає інших про загрозу, що нависла.
  • «Мисливці» завжди вирушають на пошуки харчування, до обов’язків яких входить і годування малюків.
  • «Наставник» навчають зміцнілий молодняк навичкам полювання та виживання у важких пустельних умовах.

 

Краткая информация о животном
Сурикат
Название
Сурикат
Описание
Сурикат (латиною Suricata suricata) – схожий на собак, напівмавп та єнотів, але у спорідненості є мангусти.
Публикация на
bisvir.ru

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.