Мандрил

Мандрил

розміщено в: Примати - Primates | 0

Мандрил – примат, у якого надзвичайно яскраве та жахливе забарвлення викликає лише захоплення та жах. Агресивний характер перетворює мавпу на розлюченого лева, наводячи страх на місцевих жителів.

Мандрил живе в хащах джунглів західних Африканських земель від Конго до Гвінеї. Павіани – це великі примати розміром із німецьку вівчарку. На відміну від самок, морди тільки статевозрілих самців покриті яскравою шерстю. Ніс яких червоного кольору, а з боків кобальтово-синій відтінок.

Відео про мандріла

Мандрил

Звичками, мандрил не відрізняється від своїх родичів і живе сімейними громадами, про що говорить відео про мандрила. Розмір сімейства варіюється, але в середньому складається з 15 особин. При великій кількості їжі на одній території без конфліктів уживаються до чотирьох сімейних спільнот приматів. У кожної групи є свій лідер, старий самець. Підлітки чоловічої статі, як правило, відокремлені від групи. Це відбувається тільки тоді, коли вони оточують себе гаремом. Відділення відбувається після бою з конкурентами для відбиття самок. Саме тому між дорослими самцями постійно відбуваються бійки, в боротьбі за право бути домінуючим самцем.



Тільки пошук їжі, у приматів, займає більшу частину часу і завжди супроводжуються голосовим контактом між членами групи. Коли виникає небезпека, крики, що поширюються по джунглях, служать сигналом, і вся група ховається в кронах дерев.

Відпочинок мандрил влаштовує у перервах між пошуком та прийомом їжі. У вільний від розшуку їжі час, статевозрілі примати доглядають за вовною родичів групи. Лише малюки в цей час безтурботно граються. Мандрил – наземна тварина, яка проводить більшу частину свого часу під деревами. Крони служать їм лише для сну та добування їжі.

Що їсть мандрил

Мандрили використовують працю інших деревних мавп при пошуку їжі.

Мандрил відрізняється від своїх побратимів різноманітністю раціону. Меню приматів складається не тільки з рослин і плодів, але і з комах і молодих пагонів дерев, листя і коренів, стиглих плодів, зерен і насіння. При нагоді не гидують пташиними яйцями дрібними хребетними. З першими променями сонця група мандрилів іде шукати їжу. На чолі завжди йде ватажок і при виявленні їжі вказує решті приматів місце стоянки.

Для себе корм група знаходить здебільшого на землі. Вони перевертають каміння і розгрібають напівзгнилий килим підніжного листя. Незважаючи на те, що основну частину свого життя мандрили проводять на землі, гнізда для ночівлі влаштовують у кронах. Дерева служать надійним укриттям від небезпеки. Пальці передніх лам мандрил використовує для викопування корінців та збирання плодів. За допомогою пальців передніх лап мавпа тримає їжу.

Соціальна організація мандрілів

Самка мандрила годує свого малюка

Мандрил – сімейна тварина. У кожній сім’ї існує сувора ієрархія на чолі з ватажком. Домінуючою такою групою є тільки дорослий самець, а решта особин – породіллі з дитинчатами і мавпами різного віку. Усі готові до розмноження самки спаровуються лише з ватажком цієї групи.

По набряклій шкірі в районі статевих органів, визначає, чи готова самка до прийняття партнера. 245 діб вагітний мандрил носить малюка у собі. Після народження безпорадного і майже голого малюка мати носить його з собою, надійно притискаючи до грудей.



З віком дитинча знайомиться з навколишнім світом, починає запам’ятовувати інших особин групи і робить перші спроби пограти з іншими малюками. Молоді особини вкриті темною шерстю і, тільки у статевозрілих приматів, на обличчі та сідалищі у них з’являються яскраві плями та смуги. Підлітки мандрилів напрочуд милі. Дорослішаючи, характер мандрила погіршується, і він стає агресивним.

Як і самки, підлітки мають темний покрив і тільки через 5-6 років статевозрілі самці набувають свій колір.

Цікаві факти про мандрила

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

Мандрил є четвертим за величиною приматом розміром з дорослу німецьку вівчарку, а трійку лідерів очолили горила, шимпанзе і орангутанг.

Примати використовують працю інших мавп під час пошуку їжі. Вони знаходяться під деревами і збирають плоди, що впали на землю.

Під час ходьби мандрили спираються тільки на пальці, не торкаючись при цьому долонями землі.

Територія площею 50 квадратних кілометрів належить лише одній групі, і в пошуках їжі примати можуть пройти відстань до 8 км.

Групи мандрилів можуть об’єднуватися до 100 особин у разі достатку їжі та розпадатися на маленькі групи під час її відсутності.

Подорожуючи лісом, мандрили спілкуються один з одним за допомогою різноманітних звуків

Як виглядає мандрил

Мандрил – сімейна тварина. У кожній сім’ї існує сувора ієрархія на чолі з ватажком.

Основні дані мандрила

ВЕЛИЧИНА

Довжина тіла: досягає 95см.

Хвіст: від 7 до 19 см.



Масса: вага самців від 20 до 30кг, самок від 10 до 15кг.

РОЗМНОЖЕННЯ

Вік статевої зрілості: настає лише з 4 років.

Репродукція: кожен 34 день під час течки.

Виношування: тривалість вагітності 245 діб.

Кількість посліду: лише 1 малюк.

ОБРАЗ ЖИТТЯ

Звички: денні соціальні тварини.

Їжа: до раціону входять насіння, стиглі плоди, пагони рослин, коріння, гризуни та різні комахи.

Звуки, що видаються: розрізняють 3 різновиди подачі сигналу голосом.

Час життя: у зоопарках окремі особини доживають до 46 років.

РОДИЧНІ ВИДИ

Родичем мандрила є тільки дрил (Р. Ieucophaeus).

Мандрил – четвертый по величине примат размером с взрослую немецкую овчарку

Де живе мандрил

Ареал Papio sphinx

У дикій природі мандрил зустрічається в джунглях Південного Камеруну та Західної Африки, Габоні та Конго.

Охорона

Мандрил занесений до Червоної книги. Вирубка лісів, браконьєрство і вилов молодих особин призводять до повного вимирання. Перешкодою для зникнення цих приматів стануть заповідники і охоронювані розплідники.

Краткая информация о животном
Мандрил
Название
Мандрил
Описание
У дикій природі мандрил зустрічається в джунглях Південного Камеруну та Західної Африки
Публикация на
bisvir.ru

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.