Магот

Магот

розміщено в: Примати - Primates | 0

Магот – (по лат. Macaca sylvanus). Століття тому варварійський примат зустрічався на всіх північноафриканських просторах та Європі.

Землі Марокко, Тунісу, Алжиру та незначні площі Гібралтару – це лише останні дикі острівці проживання тварин. Це красиві мавпи. Головна відмінність від інших макак, це відсутність хвоста.

Відео про магота

Мавпа магот

На висоті менше двох тисяч метрів по відношенню до моря, у гірських перевалах Марокко, Тунісу та Алжиру, а також передгірних плато, живе магот або ж, як їх називають варварійська мавпа. Лише у крутосхильних хребтах Гібралтару прижився нечисленний гурт цих мавп. У горах макаки дотримуються лук, кедрових рідкісних лісів, сосняка або дібров.



Магот – колективна тварина . Утворюють вони постійні стада, по 9-30 особин. Між дорослими самцями визначено залізну ієрархію. Дитинчата у групі часто є лише основним інструментом у врегулюванні конфліктів та агресії. При виникненні сварки між двома самцями, один з них відбирає у самки малюка, і тоді самці, що посварилися, приймаються копошитися в його шерсті.

Група займає угіддя на площі від трьох до п’яти квадратних кілометрів. Декілька сімей здатні вжитися на одній ділянці. Нічлежку магот влаштовує не тільки в густих гілках, але і на гірських схилах. При сонцестоянні вони у пошуках їжі неквапливо пересуваються своїми угіддями. Найчастіше вони ходять рачки, а стійку на задніх кінцівках роблять тільки, якщо хочуть озирнутися навколо.

Чим харчується магот

Магот на Гібралтарі – останні нащадки європейських мавп

На просторах Алжиру, землях Марокко та областях Тунісу, що живе там магот, вживають у їжу не тільки фрукти та стиглі плоди, а й багаторічні трави, коріння та насіння рослин. Взимку їхній корм більш одноманітний, хвоя, бруньки та кора – ось і весь їхній раціон.

У їжу приматів йдуть певні види хребетних, скорпіони та земляні черв’яки, яких вони успішно знаходять під лежачими брилами.

Розмноження магота

Мати годує дитинча протягом 3 місяців

Без дискримінації, як і в більшості приматів, партнерами стають лише за взаємною згодою. Як на матері, так і батькові лежить турбота про своє потомство. Таку поведінку магот виявляє, зміцнюючи взаємозв’язок серед самців та його нащадками, що непомічено в інших видів макак. У групі, де самка вступає у статевий контакт із кількома партнерами, дуже непросто виявити батька.

Після появи малюків, дорослі самці приступають до виконання обов’язків по догляду за ними. Вони гріють їх у холоди, беруть на руки, стежать за шерсткою та проводять час за іграми. Тільки на короткий період годування самці уникають малюків.



Коли батько приносить дитинча у стадо, самці починають перебирати та викушувати шерстку малюка. Новонароджені мають тільки чорне, відмінне від дорослих особин забарвлення шерсті, а мордочка – у світлих тонах. З настанням статевої зрілості, лише через 4 роки, у деяких випадках – 5 років, вони змінюють чорний колір на оливково-червоний відтінок.

Магот та людина

За дитинчатами магот доглядає зі зворушливою ніжністю

Не тільки на Африканському материку, а й на Гібралтарі знайшла притулок єдина колонія маготів. Припускають, що це нащадки колись численної європейської популяції четвертинного періоду, або сини приматів, завезених із північноафриканських земель.

Дуже цікава історія маготів з Гібралтар, які перебувають під охороною Великобританії з 1704 року. У 1855, Гібралтарських варварійських мавп взяв опіку Великобританський Військово-морський флот.

За їхньою цілісністю спостерігає спеціальний офіцер. На території магот отримує не тільки підживлення, але також лікування та захист. Незважаючи на опікунство, в 1858 колонію настигла епідемія, в результаті якої загинули майже всі особини, в живих залишилося тільки три мавпи. Незважаючи на це, губернатор Гібралтару наказав завезти нових африканських приматів. Ще одне поповнення магот відчув у роки Другої світової війни.

Цікаві факти про магота

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

Граф і дворянин за походженням фон Шліффен у 63 році XVII століття збудував на території свого маєтку «Вільдхаузен» вольєр і розмістив там привезених з Африки маготів. Двадцять років примати там жили, доки у вольєр не проник шалений собака. Запобігаючи поширенню захворювання, всіх приматів було знищено. Втративши вихованців, граф надзвичайно сумував, і на знак великого смутку розпорядився встановити надгробок 60 мавпам на їхній могилі.

Маготи Гібралтару – тварини, що охороняються , а контроль чисельності ведеться за рахунок поповнення африканських особин.

Як виглядає магот

ВЕЛИЧИНА

Тіло завдовжки: у самця до 75 см, самки – 65 см. Вага: самок до 11 кг, особин чоловічої статі – 15 кг.

РОЗМНАЖЕННЯ

Можливість спаруватися: настає з 4-5 років. Шлюбні ігри: із листопада. Виношування: 5,5 місяців. Малюків у посліді: 1-2. Завершення лактації через 12 тижнів.



СПОСІБ ЖИТТЯ

Звичаї: колективна тваринна група, яких налічує 9-30 мавпочок. Раціон: складає листя та зрілі плоди, насіння рослин, комахи та бульби. Доживають: до 20 років.

СПОРІДНЕНІ ВИДИ

Магот – представник із 15 видів. Близькі родичі – свинохвоста мавпа або лапундер ( М. nemestrinus) та М. silenus (вандеру).

Де живуть маготи

Ареал Macaca sylvanus

Гірські райони Гібралтару, території Марокко, Алжиру та Тунісу населяють маготи, вони ж варварійські мавпи.

Охорона Macaca sylvanus

Тільки 23000 тварин належить до популяції маготів у наші дні. Їх чисельність безупинно зменшується пропорційно звуженню довкілля.

Особливості маготу

Сварки між товаришами трапляються рідко

Магот колективна тварина, що утворюють сім’ї в середньому з 20 особин, вони надзвичайно дружелюбні та ніжні до одноплемінників. Дитинчат виховує не лише мати, а й низка самців.

Тварини мають міцний, масивний тулуб, позбавлений хвоста, округлу голову з короткою шиєю.

Магот носить густу оливково-червону «шубу», але на животі вона рідкіша.

Передні лапи довші за задні кінцівки. Бігає магот, використовуючи чотири лапи, на дві стають лише під час огляду околиць.

Краткая информация о животном
Магот
Название
Магот
Описание
Магот - (по лат. Macaca sylvanus). Століття тому варварійський примат зустрічався на всіх північноафриканських просторах та Європі.
Публикация на
bisvir.ru

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.