Горилла в естественной среде обитания

Горила

розміщено в: Примати - Primates | 0

Горила (по латтині Gorilla) — рід найбільших людиноподібних ссавців, з родини людинові. Здавна горил вважали лютими тваринами. Однак, незважаючи на свої величезні розміри та страшну зовнішність, вони дуже дружелюбні та товариські.

Дивитись фільм про горил

В природі цей вид мавп мешкає тільки в Центральній та Екваторіальній Африці. Усі підвиди горили – зникаючий вигляд і занесені до Червоної книги.

Горила

Ватажком стада горил завжди стає сильніший. Старшого ватажка змінює молодий самець. “Зміна влади” відбувається мирним шляхом. Дорослі тварини не з’ясовують стосунків один з одним. Сімейна група займає дуже невелику територію, володіння кількома стадами можуть перетинатися, проте конфлікти між ними виникають вкрай рідко.



Під час полуденної спеки тварини починають чистити шерсть і витягувати з неї паразитів. Найчастіше за собою стежать підлітки, потім самки та замикають рейтинг у чищенні самці. Дитинчат чистить мати. Горили – дуже ніжні матері, вони ніколи не шльопають своїх дитинчат. Самки горил не беруть участі в чищенні вовни у самців, навіть якщо він має сріблясту спину. Після полуденного відпочинку вся череда переходить на нові ділянки у пошуках корму. На чолі сім’ї завжди йде ватажок, а замикає її молодший самець, що не має просіді на спині. Щовечора горили влаштовують у гілках дерев нічні гнізда. Такі гнізда ніколи не використовуються двічі.

Дитинча горили протягом 3 років потребує опіки і спить разом із матір’ю.

Дитинча горили

Горили живуть у групах, що складаються з 10-30 самок із дітьми

Горилли живуть у групах, що складаються з 10-30 самок з дітьми, одного або кількох дорослих особин чоловічої статі, легко впізнаваних, у яких уздовж спини знаходиться срібляста смуга, та двох або трьох молодих самців. Сєдоспинний самець, що стоїть на чолі стада, веде себе як захисник і благодійник, а не як тиран. Вожак стада не є главою гарему, як це можна простежити на прикладі павіанів. Він не ревнивий, тому з особинами жіночої статі можуть спарюватись і інші самці. Горили можуть спаровуватися будь-якої пори року.

За все життя половозріла самка може народити від 4 до 5 дитинчат. Між пологами звичайні перерви на чотири роки.

Висока смертність серед дитинчат буває лише на першому році життя, а половина тих, хто вижив, не доживає до статевозрілого віку. У разі наступні пологи у самок відбуваються раніше. Дитинча горили живе з матір’ю протягом 3 років.

Що їдять горили

Горили люблять гриби трутовики - це їх улюблені ласощі

Горили відмінно розбираються в плодоносних деревах і не пропускають сезону їх плодоношення. Вони люблять гриби трутовики – це їх улюблені ласощі. Оскільки ці гриби – велика рідкість, через них часто виникає суперництво. У посушливий період, голі схили є головним джерелом їжі та ласують землею, поповнюючи запаси калію та кальцію. Вони люблять пагони бамбука. Щоб урізноманітнити свій раціон, їдять кору дерев та екскременти своїх родичів.



Цікаві факти про гирилу

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

Вгамовує спрагу горила незвичайно. Вона опускає руку у воду, щоб нею просочилася шерсть, а потім висмоктує з вовни вологу.

Молоді особи під час денного привалу проводять в іграх. Молоді особини перестають грати у віці шести років.

Особини чоловічої та жіночої статі помітно відрізняються величиною. Самки набагато поступаються самцям у розмірах, дорослішаючи, їхня спина також покривається сивими воллосами, і вони переходять у розряд «седоспинних».

Горила та людина

Особини чоловічої та жіночої статі горил помітно відрізняються величиною

Завдяки спокійній вдачі цих приматів, дослідники, наприклад, Дайан Фоссі, жили в диких сімейних зграях і вивчали соціальну поведінку та спосіб життя цих рідкісних мавп.

На жаль, полювання на них не припиняється. Мисливці без ліцензій бешкетують на територіях усіх заповідників. Деякі вбивають безневинних тварин лише заради розваги.

Величезну шкоду популяції завдають браконьєри, що вбивають самок горил, щоб добути дитинчат. Відомий випадок, коли задля видобутку 11 дитинчат було винищено 60 дорослих тварин. Мисливці і браконьєри, природні катаклізми, і навіть винищення природного довкілля – все перераховане згубно позначається чисельності популяції горил.

«Залякування»

Велику шкоду популяції горил завдають браконьєри

Для захисту та охорони сім’ї від небезпеки самці використовують «залякування», при цьому вони руками б’ють себе в груди, видаючи гучний рев. В результаті таких дій видається гучний і досить гучний звук. Він справляє страшне враження, проте після таких дій бійки не відбувається. Зазвичай мавпам достатньо одного разу продемонструвати ці загрозливі дії. Вони становлять частину «мови» тварин. Усім горилам з раннього дитинства відомий сенс таких дій. Люди довгий час не знали цього і тому вважали горил дуже злими тваринами. Насправді, така демонстрація – результат з’являються у тварин плутаних бажань, або напасти або втекти, це одночасно і страх, і обурення. Чим сильніше горила лякається, тим шаленіши вона загрожує противнику. Противник видаляється чи приймає позу підпорядкування – притискається до землі.

Як виглядає горила

Горилла

В природі цей вид мавп мешкає тільки в Центральній та Екваторіальній Африці. Усі підвиди горили – зникаючий вигляд і занесені до Червоної книги.

Незважаючи на свої величезні розміри та страшну зовнішність, вони дуже дружелюбні та товариські.

ВЕЛИЧИНА

Зріст: самці до 200 см, самки 150 см.



Розмах рук: 240 см.

Маса: самці до 250 кг, самки близько 90 кг.

РОЗМНОЖЕННЯ

Статеве дозрівання: самці до 7-8 років, самки у 6-7 років.

Період спарювання: цілий рік.

Вагітність: 251-289 діб.

Кількість дитинчат: 1.

ОБРАЗ ЖИТТЯ

Звички: тримаються сімейними групами.

Їжа переважно рослинна: плоди, листя та пагони.

Тривалість життя: 30-35 років.

РОДИЧНІ ВИДИ

Східна гірська (G.g. beringei), рівнинна (G.g. gorilla), і східна рівнинна (G.g. manyema).

Де живе горила

Ареал Gorilla gorilla

Схід Заїру, Руанду та Уганду населяє гірський різновид горил. Тварини, що живуть на східних рівнинах у прибережній зоні Гвінейської затоки, в районі Заїра та Габона, а рівнинна – живе у Західній Африці.

ОХОРОНА

Всі підвиди горили – вид, що зникає з лиця землі. Найрідкісніший підвид – гірська горила. Сьогодні залишилося лише близько 600 цих мавп.

Руки та ноги горили

Примат стає на задні кінцівки рідко і в основному пересувається на чотирьох кінцівках. Під час руху мавпа спирається на всю підошву, а руками спирається на середні фаланги зігнутих пальців.

Примат має довгі передні кінцівки і широкі кисті рук, з усіх пальців, перший коротший від інших. При збиранні корму та будівництві гнізд примат використовує кисті рук.

На ногах великі пальці виставлені убік, інші до нігтьових фаланг з’єднані перетинками.

Краткая информация о животном
Горила
Название
Горила
Описание
Горила (по латтині Gorilla) — рід найбільших людиноп. У природі голілла живе лише в Центральній та Екваторіальній Африці. Усі підвиди горили – зникаючий вигляд і занесені до Червоної книги.
Публикация на
bisvir

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.