Гималайский медведь губач

Ведмідь губач

розміщено в: Ведмеді - Ursus | 0

Ведмідь губач (латинською Melursus ursinus) – ссавець сімейства ведмедів; єдиний вид роду Melursus. Невеликого розміру ведмідь-губач , відноситься до тварин, раціон яких складається з різноманітної їжі. Але його улюбленими ласощами є терміти та мурахи.

Фільм про ведмедя губача

Ведмідь губач

Як тільки люди вперше дізналися про існування такого маленького хижака, вони стали ловити їх і вчити різноманітним трюкам. У давнину індійські міста були наповнені лише дресованими ведмедями-губачами. Вони швидко набридли і вже нікого не дивували. У наші дні ця тварина охороняється законом.

Груди ведмедя-трубача прикрашені V-подібною ділянкою світлої вовни

Деякі види сімейства, як і ведмідь-губач, проявляють активність, тільки в нічний час доби, вишукуючи термітники або мурашники, іноді бджолині вулики. Вдень особини цього виду воліють відпочивати або спати в прохолоді. Завдяки довгим кігтям, його хода незграбна і розгойдується з боку на бік.



Губач чудово підіймається на дерева, але надзвичайно примхливий, як і всі його родичі. Він використовує свою здатність підніматися тільки для того, щоб зруйнувати гнізда і з’їсти фрукти. Ведмідь-губач тільки в крайніх випадках може напасти на людей. Такі випадки трапляються, коли тварина потрапляє в пастку або поруч граються ведмежата. Під час атаки, ведмідь-губач піднімається на задніх кінцівках і робить удар лапою по ворогові на розмах. У місцях його проживання ворогами є тигри і леопарди, але найсерйозніша небезпека – людина.

Ведмідь губач та його розмноження

Ведмідь-губач, який живе в Індії, спарюється в червні місяці

Шлюбний сезон у різних регіонах відбувається у різний час. Ведмідь-губач, який живе в Індії, спарюється у червні місяці. На території Шрі-Ланки немає точного часового інтервалу взагалі. Незважаючи на велику родину ведмедів, тільки губачі здатні створювати постійні пари на все життя. Завдяки такій поведінці час спарювання не супроводжується сварками і бійками між самцями. Це відбивається на розмірах протилежних статей, самці та самки фактично одного розміру. Наприклад, самці полярних і бурих ведмедів значно масивніші за особини жіночої статі.

Запліднена ведмедиця виношує плід протягом семи місяців. Лише після чого світ з’являються ведмежата, у кількості від однієї до трьох. Народжуються малюки в теплому та захищеному барлозі. Тільки на третій місяць життя покидають її разом із матір’ю. Після народження, самець знаходиться лише поряд з ведмежатами та самкою. Така поведінка не властива жодному з видів ведмежих. Підлітки залишають матір, лише досягнувши повного зросту.

Чим харчується ведмідь губач

Під час їжі ведмідь-губач згортає губи у трубочку

Різні рослини і падаль, безхребетні та комахи складають основний раціон ведмедя-губача, який виходить на полювання із заходом сонця.

Улюбленим кормом служать не тільки терміти, але мурахи та всілякі комахи. Тварина погано бачить і чує, але корм знаходить швидко і безпомилково завдяки добре розвиненому нюху. Знайшовши місце скупчення комах, ведмідь-губач міцними великими кігтями розламує стовбури і пні, що згнили. У деяких випадках йому вдається розривати термітники та мурашники. Тільки завдяки будові щелепи, відсутність різців і м’язовому покриву морди, в розорений термітник, він вставляє витягнуті трубочкою губи. Після цього видмухує звідти весь бруд і пил, а потім всмоктує термітів та їх личинки. Під час трапези навколо стоїть шум, який чути в радіусі 150 метрів.

Не гидує ведмідь-губач і бджолами, вулики яких він знаходить у дуплах дерев. Тільки у кронах дерев тварина може насититися фруктами чи пташиними яйцями. Хижак може завдавати збитків і фермерам, із задоволенням поїдаючи цукрову тростину.



Цікаві факти про ведмедя губача

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

Зміцнілі ведмежата іноді забираються, при наближенні ворога, на спину ведмедиці. Але тільки мати досить швидко скидає їх звідти.

Ведмідь-губач любить поспати в денну спеку під кущами або в невеликій печерці. Цікаво, але під час сну тварина дуже хропе. З настанням темряви хижак виходить на полювання.

Індуси люблять вино з пальмового соку, і в процесі його збирання в судини, тварина часто знаходить такі ємності і випиває з них сік.

Хижак добре піддається дресируванні, саме тому їх у давнину водили вулицями і лише за певну плату змушували виконувати всілякі трюки. Сьогодні цей вид бізнесу не практикується, а тварин можна побачити у зоопарках чи цирку.

Пристосування ведмедя губача

Тільки завдяки своєму нюху ведмідь-губач знаходить собі їжу

Свою назву тварина отримала лише завдяки видовженій морді та особливій будові губ, голих та рухливих, здатних згортатися у трубочку. А раціон, що включає термітів і мурах, робить його схожим з трубкозубами і панголінами. Свої губи ведмідь-губач може далеко витягувати вперед. Ніздрі тварина здатна закривати, щоб уникнути попадання в них комах. Лише відсутність різців на верхній щелепі, утворює проміжок, через який хижак видмухує пил і всмоктує поживу. І нарешті, міцні і довгі кігті, здатні без зусиль розламати трухлявий пень або дерево, що згнило.

Де мешкає ведмідь губач

Ареал Melursus ursinus

Ведмідь-губач поширений не тільки від лісів Індостану та північних областей Шрі-Ланки, від пустель та до підгірських районів Гімалайських хребтів.

Охорона

Великою проблемою перед селянами стала велика популяція хижаків. Вони завдають лише збитків та шкоди посівам цукрової тростини та пасічникам. Внаслідок чого тварину відстрілювали. На початок XXI століття населення складається з 10 тисяч особин і ведмідь-губач, як вид, внесений до Червоної книги.

Як виглядає ведмідь губач

У ведмедя-губача досить струнке тіло на високих ногах, величезні пазурі, довга гостра морда. Впадає в очі дивно кудлата жорстка шерсть, особливо між плечима.

Вона зазвичай чорного кольору, іноді з бурим або сірим відтінком, на грудях помітна V-подібна світла мітка.

Гималайский медведь губач
Череп губача формою нагадує череп великих кішок.

Шерсть: хижака скуйовджена і груба, має чорне забарвлення з бурим або сталевим відтінком. Тільки в грудях шерсть має світлий відтінок як букви V.



Хода: як і у всіх ведмежих – перевалку, можливо, деяка незручність під час ходьби доставляють лише довгі пазурі. Досить добре лазить по деревах.

Органи почуттів: бачить і чує тварину погано, зате чудово розвинений нюх: саме з його допомогою ведмідь-губач відшукує їжу.

Череп: подовжений. Дуже сильні м’язи пов’язують нижню щелепу із верхньою частиною черепної коробки. Череп губача формою нагадує череп великих кішок, проте відрізняється від нього маленькими очницями.

Зуби: 2 верхні різці відсутні, це допомагає всмоктувати крізь витягнуті губи комах. Тільки великі різці – спадщина, що залишилася від м’ясоїдних предків. Широкі, згладжені корінні зуби свідчать, що ця тварина харчується різноманітною їжею.

Опис ведмедя губача

СПОРІДНЕНІ ВИДИ

Інші види сімейства, до яких можна віднести бурого, полярного, барибалу, малайського, очкового та гімалайського ведмедів.

ВЕЛИЧИНА

Висота в загривку: дорослих особин досягає лише 90 см.

Довжина тіла: коливається від 150 см до 180 см.

Хвіст: має довжину лише 10 см.

Вага: може досягати 140 кг.

РОЗМНОЖЕННЯ

Здатність розмножуватися: настає з 4 років.

Шлюбні ігри: в Індії починаються в червні, а на Шрі-Ланці не мають тимчасових кордонів.

Вагітність: триває від 210 до 215 днів.

Ведмежат у посліді: від 1 до 3.

ОБРАЗ ЖИТТЯ

Звичаї: самітники, що ведуть нічний спосіб життя, але самки певний час живуть з ведмежатами.

Раціон: складається з меду та термітів, мурах та фруктів, рідко з невеликих ссавців.

Термін життя: може тривати 30 років.

Краткая информация о животном
Ведмідь губач
Название
Ведмідь губач
Описание
У ведмедя-губача досить струнке тіло на високих ногах, величезні пазурі, довга гостра морда. Впадає в очі дивно кудлата жорстка шерсть, особливо між плечима.
Публикация на
bisvir

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.