Большеухая лисица

Великовуха лисиця

розміщено в: Лисиці - Vulpes vulpes | 0

Великовуха лисиця ( від lat. Otocyon megalotis ) – хижак сімейства собачих, єдиний вид у цьому роді.

Лисиця великовуха відео

Великовуха лисиця

Наукова назва цієї тварини перекладається з грецької як «вухатий собака з великими вухами ».

Загін представників сімейства вовчих доповнює великовуха лисиця . Відмінною рисою їх родичів є величезні вуха і рот з безліччю зубів.

Хижак живе в пустелях. У давнину цей вид був численний і популяризований по всій Південній Африці і на східному узбережжі. Сьогодні ситуація змінилася, і на більшості територій вид знаходиться практично на межі зникнення. Причиною цього є те, що хижак є частим гостем в населених пунктах.



В якості місця проживання довгоуха лисиця віддає перевагу африканським саванам і пустельним долинам. Більшу частину свого часу хижак проводить на відкритих ділянках з низьким трав’яним покривом, але його також можна зустріти в густих степових травах.

Великоуха лисиця знаходить притулок від негоди і багатьох переслідувачів в глибоких печерах, які вона викопала, або поселяється в покинутих «будиночках» бабуків або інших тварин. Глибокі, 5-метрові печери обладнані декількома входами і безліччю «кімнат».

Хижак захищає свою місцевість. Він часто обманює своїх переслідувачів – шакалів, хижих птахів і собак, повертаючись на свій слід. З першими променями лягає спати в густих заростях або термітних курганах. З настанням темряви обходить своє майно, в рідкісних випадках може підійти до вогнищ мандрівників.

Їжа великовухої лисиці

Великовуха лисиця ловить кожен шурхіт личинок комах, що живуть під землею.

Великовуха лисиця – це самотній вид сімейства вовчих, що живиться комахами. Раціон хижака повністю залежить від пори року, але завжди складається на 80% з комах. В основному вона їсть термітів, але до раціону можуть входити невеликі звірки та плоди, цибулини та рідко падаль.

Свою улюблену їжу – личинок жуків та дорослих особин комах – вона дістає з-під землі. Часто поряд з воронами робить набіги на скупчення сарани. Будова зубів великоухой лисиці свідчить про її пристрасть до комах. Маючи зуби невеликих розмірів, на відміну від інших видів вовчих, вона добре пережовує комах.

Читайте также:  Ісландський песець

Окрім комах у її меню входять фрукти, ссавці та пташенята пернатих, гнізда яких знаходяться на землі. Хижак любить їсти солодкі ягоди, надаючи їм більшу перевагу, ніж комахам, деяким коренеплодам і меду.



Лисята великовухої лисиці

Незважаючи на турботу та обережність матері, однорічного віку досягає менше половини дитинчат.

Шлюбні ігри великоухої лисиці багато в чому залежать від районів, що ними населяються, і на сьогоднішній день погано вивчені. У північних регіонах під час течки та попереднього спаровування, самка займає персональні угіддя, кордону якої помічає сечею.

Угіддя дорослих особин не рідко перетинаються. Великоуха лисиця створює міцні союзи. В кінці другого місяця після запліднення самка шукає укриття в норі і народжує цуценят, максимальна кількість яких в посліді досягає п’яти малюків. Годування триває 15 тижнів, але в рідкісних випадках лактація закінчується на початку п’ятого тижня.

У віці півмісяця малюки вперше виходять за межі нори. У разі виникнення небезпеки батьки відразу переносять їх назад у укриття. У більшості випадків тільки після досягнення однорічного віку цуценята залишають батьків. Малюки схожі на маленьких шакалів – таких же піджарих, довгоногих і струнких. Це говорить про те, що тварина є типовим представником пустельних районів.

Люди і великовуха лисиця

Як і інші тварини сімейства вовчих, великовуха лисиця – колективна тварина.

Небезпечний ворог тварини, крім леопарда – людина. У хижака розкішне м’яке хутро, заради якого тварина стає мішенню.

Це говорить про необережність і цікавість тварини, здатної наблизитися на небезпечну відстань до людини. Але чомусь хижак наводить страх на фермерів. Великовуха лисиця зрідка атакує домашню худобу.

У деяких місцях чисельність хижаків зросла. Причиною цього стала вирубка лісів і чагарникових ділянок під пасовища худоби.

Великоуха лисиця цікаві факти

ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО...
Великоуха лисиця їсть отруйних скорпіонів, не відчуваючи явних симптомів отруєння.

Навіть невеликий шелест здатний зловити розвинений слух хижака, а зір тварини гірше. Тому тільки по ворушінню вона помічає ссавців.

Читайте также:  Руда лисиця

Паща великовухої лисиці забезпечена 48 зубами. До їх складу входить по чотири передкорені і стільки ж корінних зуби, вони розташовані симетрично на обох щелепах. Це максимально можлива кількість для наземних плацентарних ссавців.



Лисиця великовуха

Як виглядає великовуха лисиця

Велика лисиця (по лат. Otocyon megalotis) – відмінною рисою від своїх родичів є величезні вуха і безліч зубів.

 

Розмір

Тіло має довжину: від 46 до 58 см, самці менше.

Хвіст: від 30 до 35 см, у самців хвіст коротше.

Вушні раковини: від 11 до 14 см.

Висота: від 35 до 40 см.

Вага: коливається від 3 до максимум 5,3 кг

Відтворення

Можливість спарювання: відбувається від 1 року до 2 років.

Шлюбні ігри: тривають протягом усього року.

Вагітність: до 70 днів.

Лисиці в посліді: не менше 3 до 5.

Спосіб життя

Звичаї: риття нір.

 

Раціон: складається з ссавців і термітів, жуків і рептилій, сарани і пташиних яєць.

Тривалість життя: в середньому 5 років. У зоопарках і довше.

 

Споріднені види

Великоухуха лисиця тісно пов’язана з сірою лисицею і єнотовидною собакою, а її зовнішній вигляд схожий на фенек.

Де живе великоуха лисиця

Ареал Otocyon megalotis

Корінний житель пустель. Сьогодні чисельність виду різко впала і в більшості районів близька до вимирання, але давним-давно вид був поширений від східного узбережжя до південних земель Африканського континенту.

Захист великоухой лисиці

Чисельність хижаків зменшується в районах масового заселення людини. Він змушений освоювати нові території.

Особливості великовухої лисиці 

Великоухі лисиці на відпочинку після полювання.

Під час мисливського цькування голова і вуха великої лисиці перебувають у постійному русі, здатні почути навіть незначний шарудіння.

Великоуха лисиця відрізняється від своїх родичів гострою та короткою мордою, великими, до 14 см, вухами.

Забарвлення шерсті жовте або ж з бурим відтінком, а хвіст, кінчики вух і лапи чорні. Черевце жовтувато-сіре.

Тіло коротке і мускулисте, міцно стоїть на ногах з гнучким і довгим хвостом.

Краткая информация о животном
Великовуха лисиця
Название
Великовуха лисиця
Описание
Великовуха лисиця (від лат. Отоцион мегалотіс - хижак сімейства собачих, єдиний вид в цьому роді.
Публикация на
bisvir.ru

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.