Оцелот

Оцелот

розміщено в: Котячі - Felidae | 0

Оцелот – (лат. Felis pardalis). Нічний, невеликих розмірів, хижак. Плямисте забарвлення оцелота покриває все тіло, від носа до закінчення хвоста. Це дозволяє тварині чудово маскуватися в густих гілках лісової хащі.

Відео про оцелота

Кішка оцелот

Оцелот полягає у спорідненості з маленькими котами і характерними лише для них особливостями. Голова має короткий ніс та довгі вуса над верхніми губами для дотику. У разі виникнення загрози, хижак воліє стрімко втекти. Рідко шукає порятунку на дереві, як це робить домашня кішка.

У оцелота гострі ікла

Оцелот живе у лісових насадженнях, чагарникових зонах і нерідко зустрічаються на гірських схилах Болівії. Жовто-світле забарвлення дозволяє йому «розчиняться» серед гілок, що мають коричневі та золотисті відтінки. Що живе в чагарниковій місцевості, тварина< /a> має відповідний, сіро-темний колір, характерний для даного біотопу.

Так само як і довгохвоста кішка, він хороший дереволаз, що проводить високо у гілках левову частку життя. Оцелот – територіальний хижак. Мисливські угіддя займають 31 квадратний кілометр. Володіння самки вдвічі менше, ніж у самців і перебувають по сусідству. Вони постійно відвідують межі своїх володінь, як охорони, так виявлення самки, готової до спариванию.



Що їдять оцелоти

Оцелот на полюванні

У нічний час оцелот полює, покладаючись на чудово розвинене чуття. Що менше кішка, тим краще її слух, здатний вловити хвилі високої частоти, що видається різноманітними тваринами.

Дикий кіт оцелот

Неоціненну допомогу надають вібриси, даючи знати нічному хижакові про кожен дотик. Завдяки цим дотичним волоскам оцелот легко переміщається в густих заростях безшумно, минаючи всі перешкоди. Раціон складається з агуті та мавп, мишей та змій, риби та пернатих.

Полювання тварина веде у верхніх та нижніх ярусах лісу. Виявивши здобич, кіт групується і чекає, підпустивши близько атакує, використовуючи гострі пазурі. Хижак піклується про них, підточуючи кору дерев, щоб загострити.

Пійманій здобичі оцелот перекушує шийні хребці. Дрібну дичину хижак починає їсти з голови, велику – з м’якоті. Зазвичай кіт живе один, але створивши пари, полюють разом, постійно перегукуючись. Нерідко як їжа виступають представники озер і річок.

Кошенята оцелота

Кошенята оцелота

Шлюбний період залишається нерозгаданим. Можливо, він залежить від сприятливих умов, наприклад, в Аргентині та Арізоні залежить від пори року. Відомо, що потомство буває у літній період та зимовий.

Оцелот поважає сусідів і не заступає за кордони своїх мисливських угідь. Період спарювання змішує карти, змушуючи залишати обжиті землі, йдучи до самок. Часто тварин утворюють пари. Готові до розмноження, самки гучними криками закликають себе партнерів. Акт супроводжується заохочуючими ударами лап та захоплення за холку.



Шлюбний період оцелота

Запліднена самка приступає до облаштування важкодоступного лігва, в якому як підстилку використовує власну шерсть. Через 2,5 місяці вагітності народжується 2-4 безпорадні, сліпі, але покриті шерстю кошеня. Мати залишає дитинчат у виняткових випадках, якщо це дійсно необхідно.

Поїдаючи екскременти малюків, оцелот підтримує постійний порядок у лігві, а самець надає допомогу у вирощуванні. Кошенятам, що підросли, батьки починають носити в гніздо живих гризунів, яких кошенята навчаються навичкам полювання. Поступово у них прокидається хижий інстинкт. Пізніше вони намагаються не відставати, у затриманні гризунів, від дорослих. Можливість спаровуватися у самок настає 18 місяців. Самці дозрівають лише через 2,5 роки. Через два місяці, молодь, що зміцніла і подорослішала, йде з сім’ї.

Цікаві факти про оцелота

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...
Людський зір у кілька разів гірший, ніж у диких кішок.

Пума – найбільша тварина з роду малих котів (Felis). За величиною вона навіть перевершує африканських та азіатських леопардів, що відносяться до великих кішок…

Дикі коти переважно дотримуються раціону, що складається з одного м’яса. Цим вони відрізняються від інших звірів, які належать до загону хижаків. Вони знаходяться на найвищій харчовій сходинці і у них, крім людини, природних ворогів немає.

Всі, невеликих розмірів дикі коти, приймають їжу стоячи, а ось багато диких котів більших розмірів – лежачи.

Відпочиває оцелот як собака, голова якої лежить на передніх лапах. Цей факт є головною відмінністю від інших диких котів.

Мати, щоб прогодувати малюків, проводить на полюванні практично весь день, приділяючи малечі всього 6 годин на добу.

Оцелот у реальному житті



Як виглядає оцелот у реальному житті

Величина

Тіло: досягає довжини від 95 до 110 см.

Хвіст: зростає від 30 до 40 см.

Вага: хижаків до 16 кг.

Розмноження

Можливість спаровуватися: у самок настає з 18 місяців, а самців – 30.

Час розмноження: залежить від регіону, зазвичай 1-2 рази на рік.

Виношування: триває до 70 днів.

Кошенят у приплоді: 2-4.

Спосіб життя

Звичаї: можуть жити як одні, так і парами.

Забарвлення: вовни залежить від місць проживання, може бути як сірий, так і яскраво-жовтий, покритий плямами та смугастим хвостом. Живіт має плямисте біле забарвлення.

Живуть: у зоопарках до 17 років, а в природі залишається досі загадкою.

Рідвяні види

Усі континенти, за винятком полюсів та Австралії, заселені 28 різновидами кішок.

Де живуть оцелоти

Ареал Felis pardalis

Території Сполучених Штатів, від земель Арізони до областей Аргентини, є постійним місцем проживання оцелота.

Охорона оцелотів

Маючи цінне хутро, оцелот відноситься до тих видів, які потрапили на сторінки Червоної книги. Їх відстріл і вилов суворо заборонено, проте браконьєри, як і раніше, не втрачають можливості підстрелити тварину.

Хутро оцелота

Хутро оцелота

Плямиста сіро-срібляста або буро-червона шубка робить оцелота непримітним у тіні листя.

Будь-який представник котячих має малюнок, який служить для камуфляжу і залежить від довкілля даного виду. Леопард живе у тропічному лісі, гепард – у сухій савані.

Бенгальський тигр втричі більший за оцелота, домашня кішка в порівнянні з ними – карлик.

Бенгальський тигр втричі більший за оцелота, домашня кішка в порівнянні з ними – карлик.

 

Сподобалась стаття? Розкажи друзям!

Краткая информация о животном
Оцелот
Название
Оцелот
Описание
Оцелот – (лат. Felis pardalis). Нічний, невеликий розмір, хижак. Плямисте забарвлення оцелота покриває все тіло, від носа до закінчення хвоста.
Публикация на
bisvir.ru

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.