Кошка Жоффруа

Кішка Жоффруа

розміщено в: Котячі - Felidae | 0

Кішка Жоффруа – (лат. Felis geoffroyi). Кішка Жоффруа, що рідко зустрічається , неохоче залишає межі лісової хащі, тому про її звички відомо небагато.

Порода котів Жоффруа

 

Кішка Жоффруа, як і всі котячі, видобувають їжу, полюючи інших тварин.

Завдяки своїй цінній шкірці , яка має високу ринкову вартість, різко скоротилася чисельність тварини. Найбільш інтенсивним стало полювання на кішку Жоффруа в той час, коли на інших плямистих представників сімейства диких кішок полювання заборонили.

Густі зарості тропічних джунглів – основне житло хижака . Як показали спостереження, кішка Жуффруа вважає за краще селитися в лісах, що знаходяться високо в горах, до 3300 метрів над рівнем моря, що не можна сказати про інших представників сімейства, що живуть у Південній Америці. Дерева, для спритної та витонченої тварини, служать основним місцем перебування. Як і багато видів котячих, самець кішки Жоффруа використовує сечу як матеріал для розмежування своєї території, що залишається на кущах, гілках та стовбурах дерев. Колір шерсті кошенят в одному посліді може сильно відрізнятися один від одного, а іноді народжуються і чорні кошенята.



Кішка Жоффруа, нічний мисливець

Фізична будова тіла дозволяє кішці Жоффруа влаштовувати засідки не лише над землею в гущавині листя дерев, а й на землі.

Кішка Жоффруа – нічний мисливець, що безшумно ковзає у гілках. Стопи тварини влаштовані таким чином, що м’які подушечки і пазурі, що втягуються, дають можливість безшумно рухатися і як наслідок залишатися непомітним. Раціон хижака складається з представників пернатого світу, маленьких ссавців та гризунів . Водойми, що у мисливських угіддях особини, служать додатковим джерелом корму, у яких хижак ловить і їсть рибу.

Вдень кішка Жоффруа воліє ховатися у верхніх ярусах дерев.

Кішка Жоффруа – майстер влаштовувати засідки. У них вона терпляче чекає, доки видобуток сам не прийде до неї в пащу. Атака починається лише тоді, коли відстань до жертви надзвичайно мала. Така тактика не залишає шансів вислизнути від спритного звіра. Тільки зрідка видобутку вдається уникнути зубів і пазурів спритної кішки Жоффруа. Забарвлення шерсті робить хижака в густих хащах важко помітним. Унікальний слух дозволяє безпомилково визначити місцезнаходження жертви.

Дрібну здобич, наприклад гризунів, хижак з’їдає одразу . Велику – тварина рве на частини, і лише потім приступає до трапези. На відміну від великих представників котячих, кішка Жоффруа не полює на тварин, що перевершують її в розмірах, щоб потім харчуватися протягом кількох днів. Тому, щоб забезпечити себе необхідною кількістю їжі, вона повинна виходити на полювання кілька разів на добу, все залежить від розмірів упійманої здобичі.

 

 



Кошенята кішки Жоффруа

Чорні кішки Жоффруа зрідка з'являються в одному посліді з нормально забарвленими, плямистими, кошенятами

Парами хижаків можна зустріти тільки в період шлюбних ігор. Полювати і жити вони віддають перевагу поодинці. Виділяючи секрет із залоз, самка кішки Жоффруа повідомляє самців про готовність до запліднення. Тому самець знаходить самку на її території. Коли самка запліднена, самець йде, залишаючи її одну.

Тривалість вагітності становить 74 дні, але термін може бути і 64 день. Перед народженням кошенят, самка знаходить затишне місце у невеликій гірській ущелині. Там влаштовує лігво, в якому з’являються на світ до трьох кошенят. У перші дні життя кошенята сліпі та безпорадні, що повністю залежать від своєї матері. Тільки від материнського молока та ніжної турботи залежить виживання потомства. Кішка Жоффруа ревно охороняє кошенят і за необхідності без страху кидається на ворога.

Не тільки інші хижаки становлять небезпеку малюкам, кошенятами не проти пообідати і дорослі самці кішки Жоффруа. Щойно підрослі кошенята зміцніють, самка бере їх із собою на пошуки їжі, де молодь навчається всіх прийомів та навичок полювання. Через кілька місяців кошенята, що зміцніли й виросли, покидають матір і йдуть у пошуках своїх мисливських угідь.

Цікаві факти про кішку Жоффруа

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...
Свою назву, кішка отримала завдяки описам зоолога Жоффруа Сент Ілера, француза за національністю, що вперше відкрив цей вид.

Кішка-сафарі – це результат схрещування кішки Жоффруа зі звичайною кішкою. Але отримати такий результат дуже складно, тому що самка виявляє сильну агресію по відношенню до самців, вона їх здебільшого вбиває.

Заради цінного хутра в 1983 році було винищено 80000 особин.

Для довідки на пошиття довгої шуби йде до 26 шкурок хижака.

Як виглядає кішка Жоффруа

Величина

Довжина: тіла самок до 45 см, самців до 75 см.



Хвіст: зростає до 35 см.

Маса: самця до 4,8 кг, самки до 4,2 кг

Розмноження

Статева зрілість: самки настає з 18 місяців, самця – з двох років.

Період спарювання: триває з жовтня до березня.

Вагітність: триває від 64 до 74 днів.

Кількість дитинчат: від 1 до 3.

Спосіб життя

Звичаї: самотній хижак.

Раціон: складається з пернатих та рептилій, маленьких ссавців та риби.

Живуть: у зоопарках до 11 років.

Рідвяні види

Ряд джерел відносять кішку Жоффруа та інших представників маленьких диких кішок до роду Leopardus. Близькими родичами є маргай (Felis wiedii) і оцелот (Felis pardalis), онцила (Felis tigrinus) і дика кішка, що живе в Чилі (Felis guigna).

 

Де живе кішка Жоффруа

Ареал Felis geoffroyi

У тропічних джунглях Болівії та Аргентині, у прикордонних південних та східних районах Бразилії та Уругваї, Парагваї та Чилі, аж до Полум’яної Землі можна зустріти кішку Жоффруа.

Охорона кішки Жоффруа

Хижак узятий під охорону законом, і його промисел вже не ведеться, як наприклад у XX столітті, коли за одне десятиліття було винищено до 80000 особин хоча у браконьєрів і зараз можна придбати шкурки цих тварин.

 

Характерні особливості кішки Жоффруа

Заборона на відстріл кішок Жоффруа не зупиняє браконьєрів, які порушують закон заради цінного хутра. class=

У хижака чудово розвинений нюх та зір, завдяки якому хижак здатний бачити вночі.

Лапи тварини сильні і закінчуються гострими кігтями, завдяки яким кішка Жоффруа чудово пересувається по гілках і міцно утримує спійману дичину.

Шерсть має основний тон забарвлення, а малюнок може бути різним, це залежить від місць проживання тварини. Хижак, що живе на півночі, має світло-охристу шерсть, покриту маленькими округлими чорними плямами. На південь, забарвлення шерсті сріблясте і має плями у вигляді невеликих розеток.

Хвіст досить довгий, перша половина якого має плямисте забарвлення, хоча на іншій його частині є чорні смуги. Хвіст кішки Жоффруа виступає у ролі керма під час пересування у верхніх ярусах лісу та стрибків.

 

Сподобалася стаття? Розкажи друзям!

Краткая информация о животном
Кішка Жоффруа
Название
Кішка Жоффруа
Описание
Кішка Жоффруа - (лат. Felis geoffroyi). Кішка Жоффруа, що рідко зустрічається, неохоче залишає межі лісової хащі, тому про її звички відомо небагато.
Публикация на
bisvir.ru

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.