Животное дымчатый леопард

Димчастий леопард

розміщено в: Котячі - Felidae | 0

Прекрасним візерунком на шерсті має димчастий леопард , що робить його майстром камуфляжу. Хижак є рідкісною твариною , що зустрічається на теренах Непалу, південно-східних землях Азії та Індії.

Відео про димчастого леопарда

Димчастий леопард

У кваліфікаційному родовому списку тварина не належить до жодного роду. Його, як вид, що має схожі риси, включили в один рід з мармуровим представником котячих та тигром. Димчастий леопард – свого роду «перехід» від хижаків, що вселяють розмірів, і дрібнішими, що живуть у природі кішками. А зовсім недавно цю дивовижну кішку відносять до одного роду, як і тигра.

Димчастий леопард за характером добряк, що піддається дресируванні

Джунглі – рідний будинок димчастого леопарду , які тягнуться від низин до гірських перевалів. Максимальна точка, де зустріли хижака – це 2,5 кілометри над рівнем моря. Його навіть бачили на гірських хребтах Тибету. Будучи чудовим дереволазом, димчастий леопард мало залишає верхніх ярусів джунглів. Вони йому служать не тільки місцем для сну та відпочинку, але й засідки, в якій тварина чекає на жертву.



Цю тварину дуже важко побачити. Він живе у практично недоступних місцях для людини. Забарвлення «шубки» дозволяє хижакові стати практично непомітним у буйній зелені джунглів. Димчастий леопард – спритний хижак, здатний пересуватися гілками у верхніх ярусах джунглів. Небезпека, яка підстерігає кішку, це інтенсивне знищення лісів Китаю та південного сходу Азії, природного довкілля тварини.

 

Що їсть димчастий леопард

Ікла димчастого леопарда довші, ніж у інших видів диких кішок

Димчастий леопард – м’ясоїд , раціон якого складається з приматів, що населяють джунглі, і пернатих. Свою здобич кішка ловить і умертвляє лише могутнім ударом лапи, перебуваючи високо над землею, у гілках дерев. Природний камуфляж дозволяє хижакові впритул підкрастися до жертви, залишаючись непоміченим на тлі листя.

Димчастий леопард – м'ясоїд, раціон якого складається з приматів, що населяють джунглі, та пернатих

Не лише на деревах полює димчастий леопард. На землі його жертвами можуть стати кози, свині та олені. Яким би важким не був видобуток, хижак з легкістю і без страху впасти, застрибує на дерево і тільки там приступає до трапези. З дичиною в зубах димчастий леопард здатний утримувати рівновагу, стоячи лише на двох задніх лапах.

Дуже часто вирубування лісів змушує хижака нападати і на худобу. Хоча зазвичай намагається оминати сторони місця, заселені людьми. Не тільки димчастий леопард населяє простори джунглів, там же мешкають тигри та пантери, які сильніші й більші. Тому у разі зіткнення, димчастий леопард вважає за краще піти, тому що він знає про свій програш . Дуже довго думали, що хижак веде винятково нічне життя, але достовірно задокументовано про невідповідність донного твердження. Він полює не тільки із заходом сонця, коли його потенційний видобуток спить, а й вдень.

 



Дитинчата димчастого леопарду

У п'ятимісячному віці кошенята починають потихеньку їсти м'ясо, яке приносить мати з полювання

В силу того, що димчастий леопард живе у важкодоступних місцях, відомостей про його шлюбних іграх і розмноження дуже мало. Відомо, що у зоопарках поява на світ кошенят припадає на весняні місяці. Зазвичай самка народжує 2 сліпих кошеня, але іноді в посліді буває і 5 малюків. Вага кошенят мізерно мала, всього 150 грам, вони сліпі і практично нерухомі. Бачити вони починають через два тижні, а на 35 день життя активно рухаються по лігві. Протягом 70 днів мати годує кошенят димчастого леопарду лише молоком, без додавання до раціону малюків м’яса.

Шерсть кошенят до шести місяців однотонна

У п’ятимісячному віці кошенята починають потихеньку їсти м’ясо, яке приносить мати з полювання. Повну самостійність підрослі малюки знаходять лише в дев’ятимісячному віці, але до цього терміну вони повинні навчитися мисливському ремеслу і запозичити всі вміння від своєї матері, коли та бере їх із собою на полювання. Велику роль грають ігри, за якими кошенята димчастого леопарду проводять більшу частину часу. Вони допомагають не тільки повноцінно розвиватися і нарощувати таку необхідну м’язову масу, але й дають початкову навичку полювання. Шерсть кошенят до шести місяців однотонна і з віком вони формуються характерні візерунки, як в дорослих особин.

Димчастий леопард та люди

Відмінні риси димчастого леопарду – хутро та пухнастий довгий хвіст

Бити на сполох чоловік став, коли димчастий леопард опинився на порозі зникнення. Не маючи заборон, у минулому столітті, люди не замислюючись, винищували тварину, виключно через витончену шкуру. Браконьєри і зараз приторговують, зневажаючи закони шапками, пошитими з хутра хижака .

Імовірність зникнення виду, люди помітили, прийшовши на його шукані землі за цінною деревною сировиною. Практично весь ареал був знищений, включаючи найнедоступніші куточки. Димчастий леопард ніколи не вселяв страх аборигенам, як тигр, але це не заважало його знищувати, оскільки зрідка до нього в лапи потрапляв свійський птах.

Цікаві факти про димчастого леопарда

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

Изумительное сходство между зубами саблезубого тигра и клыками дымчатого леопарда, но хищников разных эр не связывает родство.

На острове Борнео местные племена, даяки, как талисманы и ушные инструктации, носили конусовидные зубы пятнистой кошки, а мех хищника использовали для пошива военной одежды и ковров.

Отличительной особенностью от других животных, представляющих род кошачьих, является задубелая подъязычная кость. Из-за этой особенности хищник не в состоянии издавать рыков, только мурлыкающие или урчащие звуки.

Дымчатый леопард по характеру добряк, поддающийся дрессировке.

Опис димчастого леопарду

Величина

Зріст у загривку: коливається від 40 до 60 см. Довжина тіла: досягає 110 см. Довжина хвоста: варіюється від 60 до 100 см. Маса: самки 17 кг, самця – 25 кг.



Розмноження

Статеве дозрівання: мабуть, на 5 році життя. Період спарювання: у зоопарках кошенята народжуються з березня до травня. Виношування: триває від 85 до 92 діб. Кошенят народжується: зазвичай від 1 до 5. Припинення лактації: 6 місяців.

Спосіб життя

Звички: одинак, за винятком шлюбного періоду. Раціон: складається з птахів та мавп, кіз, свиней та великої рогатої худоби. Тривалість життя: у зоопарках сягає 17 років.

Споріднені види

Його близьким родичем є лише тигр.

Де мешкає димчастий леопард

Ареал Neofelis nebulosa

Землі Індії та Непалу, на схід, минаючи гірську гряду Гімалаїв до південних областей Китаю, східні території Азії, поширюючись на південь, на островах Суматра, Ява та Калімантан, включаючи непрохідні куточки Тайваню, живе дивовижний і невловимий хижак .

Охорона димчастого леопарду

Димчастий леопард практично зник як вид і, безумовно, зараз під міжнародною охороною, зокрема Вашингтонською Конвенцією (CITES).

Особливості димчастого леопарду

Димчастий леопард має досить маленьку голову , з широким тупим носом
Димчастий леопард практично зник як вид

Шерсть сірувато-жовта з великими, темно обрамленими плямами, що покривають спину і боки. На мордочці чорні плями і смуги хитромудро малюють візерунок. Шия також вкрита темними лініями.

Димчастий леопард має досить маленьку голову з широким тупим носом. Зуби та їх кількість однакові з іншими представниками котячих, за винятком довгих іклів.

Тіло присадкувате, з короткими потужними і широкими кінцівками.

Краткая информация о животном
Димчастий леопард
Название
Димчастий леопард
Описание
Джунглі – рідний дім димчастого леопарду, що тягнуться від низин до гірських перевалів.
Публикация на
bisvir.ru

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.