Glis glis

Соня-полчок

Соня-полчок (латиною Glisglis) – відноситься до гризунам (Rodentia) підряди білкоподібні (Sciruromorpha). Належить сімейству. соневих (Gliridae) підродини (Glirinae) – рід соня (Glis).

Соня-полчок відео

Glis glis

Соня-полчок віддає перевагу старим широколистяним лісам (буковим і дубовим) з яскраво вираженим чагарниковим ярусом і високою кормовою базою.

Там він досягає високої щільності, особливо по узліссях. Крім того, його часто можна спостерігати у паркових ландшафтах неподалік лісу.



Загалом наявність їжі та захист від хижих птахів щільним пологом, мабуть, визначають появу соні-полчка. Хоча гризун також населяє мішані ліси з високою часткою хвойної деревини. Особи в цих місцях часто мають менші розміри тіла та низьку репродуктивність.

Повністю уникають підлісків та погано структуровані хвойні ліси без укриттів. Райони з високим рівнем ґрунтових вод також здебільшого залишаються безлюдними, оскільки соня-полчок не може створювати тут підземне зимове гніздо.

Соня-полчок набагато більша за свою родичку ліщинної соні

Соня-полчок веде переважно нічний спосіб життя. Він залишає своє гніздо невдовзі після заходу сонця і повертається перед сходом сонця. Його основна активність припадає на першу половину ночі.

І вночі, і вдень він уникає землі і натомість уміло лазить по гілках дерев. У разі небезпеки залишається на місці. Втікає в область крон лише у разі безпосередньої загрози.

Він переміщається в зоні дії від 1000 до 1500 метрів, де регулярно відвідує різні місця для відпочинку та сну. Як правило, вони знаходяться на відстані 250 м (самці) або 100 м (самки) від місця свого сідала.

За одну ніч соня-полчок у середньому долають відстані 523 м (самці) та 111 м (самки). Оскільки він прив’язаний до дерев, водойми та смуги без деревини шириною від 50 м вже можуть бути перешкодами для поширення гризуна.



Соня-полчок у сплячці

Днем соня-полчок спить, уховавшись хвостом

Літня млявість часто спостерігається у соні-полчка в лабораторії при вилученні їжі та при зниженні температури, але в польових умовах це трапляється рідко і зазвичай не настає до серпня.

За винятком молодих тварин та тварин зі зниженою вагою, гризуни не обмежують час своєї активності до осені.

Фактори, що викликають Гібернацію, ще повністю не відомі. Щоб впасти в сплячку, соня-полчок зазвичай риє нори завглибшки від 50 до 100 см або пристосовує існуючі тунелі дрібних ссавців до своїх потреб.

Гризуни не обмежують час своєї активності до осені

На початку сплячки він згортається клубочком, закриває голову хвостом і закриває вушні раковини. На додаток до цієї енергетично сприятливої ​​пози споживання енергії, яке спрямоване виключно на спалювання жиру, додатково скорочується за рахунок нижчої частоти серцевих скорочень та перерв дихання тривалістю до 50 хвилин.

Оптимальна температура для зимової сплячки – 5 °С. При нижчій температурі він засинає легким сутінковим сном, а при температурі менше 3–4 °С настає мимовільне пробудження.

Сплячка соні-полчка триває не менше 6 місяців з вересня/ жовтня по травень/червень, залежно від місцевих морозів. Якщо сплячка відбувається у теплих приміщеннях, вона може бути скорочена або повністю відсутня. Під час зимового сну звірятко втрачає від 35 до 50% своєї ваги.

Звуки соні-полчка

Соня-полчок вважається дуже товариською

Соня-полчок вважається дуже товариською. Нерідко його звуки, що чіркають, можна почути в лісі в кінці літа і восени. Запахове маркування в основному використовується для внутрішньовидового спілкування в нічний час.

Якщо його потривожити, він починає стукати зубами і видає загрозливий гул (послідовність однотипних звуків: через 1 секунду протягом 1½ секунди гучний звук), який схожий на шум польоту шорсткою.

Інші звуки соні-нирка – це писки, гудки та свистки тривалістю 2–3 секунди, які часто видаються 50–100 разів. Самці, готові до спарювання, заявляють про себе безперервним щебетанням.

Для кращої орієнтації вночі соні-полчки позначають маршрути пересування, що часто використовуються. ароматними слідами. Особливістю є також маркування купою посліду.



Дитина соні-полчка

Репродуктивний сезон починається через місяць після зимівлі в травні / червні

Репродуктивний сезон починається через місяць після зимівлі в травні/червні та триває до вересня. Більшість спарювань відбувається з червня до липня. Територія самця перекриває кілька територій самок, із якими він намагається спаровуватися після акустично гучних погонь та ігор.

Читайте также:  Садова соня

Самки не беруть участь у розмноженні щороку. Після періоду вагітності від 30 до 32 днів, залежно від регіону на світ з’являються дитинчата соні-полчка. Народжується в середньому від 5 до 7 малюків (у крайніх випадках від 3 до 9) зазвичай із середини липня до кінця серпня.

Самка соні протягом кількох тижнів дбайливо дбає про безпорадних дитинчат, будуючи для них у дупле дерева тепле гніздо з трави та листя

Через 21–23 дні вони розплющують очі, а через тиждень починають досліджувати територію навколо свого гнізда. Вони вважаються незалежними лише за 6-7 тижнів. Соня-полчок не досягає статевої зрілості до двох років.

Зазвичай вони живуть в умовах низької щільності заселення від 1 до 5 особин на гектар, але вони можуть тимчасово збільшитися до 30, коли є великі запаси їжі.

Інша щільність заселення часто пов’язана з наявністю відповідних місць для гнізд. Соня-полчок може дожити до 9 років (зазвичай 6). За 3-х літніми гризунами можна спостерігати лише зрідка, і вони становлять менше 10% загальної популяції.

Більшість (42%) – становлять особи віком від 2 до 3 років, 23% – до одного року та 27% – від 1 до 2 років.

Чим харчується соня-полчок

Восени соні «старанно» поїдають яблука, щоб прибавити у вазі

Соня-полчок харчується в основному на деревах і кущах, лише час від часу вона пересувається по землі.

Його дієта змінюється залежно від сезону: навесні він в основному їсть бутони та листя, влітку – фрукти, а восени – ягоди та гриби.

Особливо соне-полчку подобається їсти горіхи дуба, кизилу, граба, польового клена та ожини. Для порівняння, він споживає невелику кількість тваринної їжі у вигляді комах та молюсків.

Соня-полчок харчується в основному на деревах і кущах

Дорослі тварини також можуть вживати в їжу пташині яйця або молодих птахів.

На молодих лісових деревах зрідка може спостерігатися об’їдена кора, яка, як правило, залишається незначною з погляду лісівництва.

Перед зимовою сплячкою харчується соня-полчок багато, накопичуючи жир навколо очеревини. Їхня вага в цей період може збільшуватися вдвічі, а іноді й перевищувати 280 грамів.

Цікаві факти про соню-полчка

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

З розповіді одного очевидця за 70 днів всього 3 соні-полчки з’їли: 272 черешні, 92 груші, 64 яблука, 42 абрикоси, 58 слив, 25 виноградин, 526 ягід аґрусу та кілька сотень тыквенного насіння.

У Стародавньому Римі із сонь-полчків готували вишукані страви. Для цих цілей тварин вирощували гліраріях – спеціальних клітинах, а якщо годувати каштанами з жолуді, то м’ясо стає найбільш ніжним.

Опис соні-полчка

Опис соні-полчка

Хутро щільне із сірою спинкою. Великі виступаючі очі з чорною облямівкою та маленькі круглі вуха. Хвіст: пухнастий, сірий.

Гризун поширений у Європі, Малій Азії, Кавказі, північно-західному Ірані, Австрії, Німеччині та Швейцарії.

Розміри соні-полчка

Голова-тулубище: 112–190 мм;

Задня лапа: 21-30 мм;

Хвіст: 100-150 мм;

Маса: 70–110 г, до сплячки до 160 г, зрідка до 280 г.

Розмноження соні-полчка

Можливість спаровуватися: з 7-8 місяців.

Репродуктивний період: червень-липень.

Виношування: 32 дні.

Кількість дитинчат: зазвичай 4-6.

Спосіб життя соні-полчка

Середовище: старі змішані листяні ліси, особливо букові та дубові ліси;

Розмір території коливається: 3 га для самців (рідко > 7 га) та 1,5 га для самок;

Читайте также:  Жовтогорла миша

Щільність населення: 1–5 особин на гектар;

Очікувана тривалість життя: до 9 років, рідко більше 3 років у неволі.

Продовольство: навесні переважно нирки та листя, влітку фрукти, а восени ягоди та гриби. Також невелика частина комах та молюсків.

Подібні види соні-полчка

Відрізняється від садової соні (Eliomys quercinus) та лісової соні (Dryomys nitedula) відсутністю чорної смуги від вусів до очей. За формою він також нагадує білку (Sciurus vulgaris), але її легко відрізнити від неї за кольором шерсті.

Місця проживання соні-полчка

Ареал Glis glis

Населяє Європу, Мала Азію, Кавказ, північний захід Ірану.

В Австрії широко поширений в альпійському регіоні, включаючи басейн Клагенфурта, у затоці Грац, Північному альпійському узбережжі та Богемському масиві.

Всю Німеччину за винятком невеликої північної частини та Швейцарію, включаючи нижню та середню частини Центрального плато, у ланцюгу Юра, у долині Рони та в альпійських країнах.

Соня-полчок у Червоній книзі

Соням-полчкам загрожує втрата довкілля

Соням-полчкам загрожує втрата довкілля, зокрема, знищення підходящих місць проживання через будівництво доріг і поселень, а також розростання одноманітних ялинових лісів.

Навіть 50 м ділянок, вільних від деревини, вважаються перешкодами та призводять до ізоляції тварин. Тому особливо важливим є збереження багатих структурно-листяних лісів з різними породами дерев і високою часткою старої або мертвої деревини.

Якщо в його середовищі виникає тимчасова нестача їжі, він споживатиме камбій дерев і, ймовірно, також деревний сік, внаслідок чого необхідне видалення кори часто призводить до конфлікту з інтересами лісового господарства.

Якщо в його середовищі виникає тимчасова нестача їжі, він буде споживати камбій дерев

Щоб запобігти цьому, слід потурбуватися про те, щоб кількість плодоносних чагарників і дерев була достатньою, оскільки гризіння зазвичай відбувається лише за браку корму.

У деяких країнах Європи на соню-полчки також полюють. Тому що, як передбачає англійська назва «Їстівна соня» «Їстівна спляча миша», це вважається делікатесом.

Сьогодні вимираюча соня-полчок у Червоній книзі і знаходиться під охороною в Італії, але, як і раніше, вважається місцевим делікатесом. Наприклад, під час традиційного рибальського сезону в Калабрії з 24 серпня (фестиваль на честь Іоанна Хрестителя) по грудень на соню-полчка полюють із використанням пасток та дрібнокаліберної зброї, які продаються приблизно за 5 євро. Щорічний попит оцінюється в 20 000 тварин (докладніше про браконьєрство на соні на півдні Італії).

Конкуренція та вороги соні-полчка

Соня-полчок живе разом невеликими групами без ієрархії. Часто можна спостерігати кілька разом сплячих тварин, переважно самців.

Розмір території варіюється в залежності від наявності їжі, щільності, сезону та статі і становить до 3 га у самців (більше 7 га в окремих випадках) та 1,5 га у самок. Невідомо, чи є зіткнення між самцями за територію чи під час шлюбного сезону.

Як найбільшу з роду соню-полчка, її часто підозрюють у витісненні інших видів соні, таких як горішкова соня. (Muscardinus avellanarius). Однак у багатьох природних структурованих лісах Центральної Європи соня звичайна і соня-полчок зустрічаються разом.

Немає значних досліджень щодо конкуренції за обмежені ресурси. Найсильніша конкуренція за їжу виникає восени, коли дозріває фундук. Однак, крім лісових мишей (Apodemus uralensis) і рудих полевок (Myodes glareolus) – білка (Sciurus) виступає як прямий конкурент.

Ворогами соні є лісова куниця (Martes martes), неясить (Strix aluco), пугач (Bubo bubo), горностай (Mustela erminea ) і домашній або дика кішка (Felis silvestris).

Гніздо соні-полчка

Гніздо соні-полчка не одне і на своїй території він будує їх 6 штук

Гніздо соні-полчка не одне і на своїй території він будує їх 6 штук на висоті від 5 до 6 м у деревах або кам’яних ущелинах.

У основи воно зазвичай складається з відкушеного листя (бук, якщо є) і дрібних гілочок (наприклад, модрини та ялини).

Якщо в нього немає укриття, він також влаштовує гнізда, що стоять окремо. Вони переважно схожі структурою на кубки білок, але набагато менше за розміром. Також відомо, що він проникає у відносно тихі та темні дупла та ущелини.

Краткая информация о животном
Соня-полчок
Название
Соня-полчок
Описание
Соня-полчок (латиною Glis glis) - відноситься до гризунів (Rodentia) підряду білкоподібні (Sciruromorpha). Належить сімейству соня (Gliridae) підродини (Glirinae) - рід соня (Glis).
Публикация на
bisvir.ru

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.