Песчанка

Піщанки

Піщанки – (латиною Gerbillinae) це окрема сімейство, як вважають зоологи, загону гризуни.

Відео про піщанок

Монгольська піщанка - популярне домашнє звірятко.

Невеликих розмірів гризуни піщанки, мешкають в африканських та азіатських пустелях, саванах та напівпустелях. Вдень вони ховаються у підземних норах, з яких виходять на годування вночі.

Гризуни піщанки будовою тіла нагадують маленьких довгошерстих щурів. Їхні задні лапки схожі на лапи кенгуру. Шерсть на спині зазвичай пісочного кольору, а на животі біла. Тонкий хвіст, що закінчується пензликом, грає роль балансира.



У спекотний день тварини ховаються в глибоких норах, звідки виходять тільки ввечері. Піщанки деяких видів, наприклад велика піщанка, живуть колоніями. На посушливих ділянках вони поселяються окремо, так як невелика ділянка не здатна нагодувати кілька тварин.

Вдень вхід у нірку піщанки залишається закритим.

Нора – це складна система коридорів з численними входами, окремими гніздовими камерами, складами і місцями відпочинку. Протягом дня піщанка заповнює входи землею, щоб гаряче повітря і непрохані гості – змії і мангусти – не проникали в житло. Гербіль дуже добре пристосований до життя в посушливих районах, його організм захищений від зневоднення.

Травна система тварини цілеспрямовано працює на вилучення рідини з їжі. Нирки виділяють сечу в невеликому обсязі – всього кілька крапель. Завдяки особливій формі та будові ніздрі піщанки утримують при видиху водяну пару.

У багатьох районах гризуни піщанки – це серйозна небезпека для худоби. Крім того, ці тварини є переносниками таких серйозних захворювань, як чума та шкірний лейшманіоз.

Що їдять піщанки

Піщанки збирають корм у купку, а потім відносять у нору.

На сутінках, на заході сонця дня і вночі залишають свої підземні укриття і вирушають на пошуки харчування. Їдять піщанки різноманітне насіння, по можливості намагаються збагачувати раціон зеленими стеблами рослин, плодами тощо.

Читайте также:  Садова соня

Вночі багато рослин покриваються росою. Гризуни піщанки несуть вологий корм у нори і там з’їдають. Так вони отримують достатню кількість рідини і водночас ховаються за оберемками травинок від хижих птахів – орлів та сов.



 

Розмноження піщанки

Дітятя піщанок з'являються на світ сліпими і голими і не можуть регулювати температуру тіла.

Під час опису циклу розмноження піщанок дослідники спираються на спостереження за звірками, що живуть у неволі. Поведінка гризунів піщанок, у тому числі і статева активність, знаходяться у великій залежності від погодних умов та наявності корму. Піщанки деяких пустельних видів народжують дитинчат відразу після дощового періоду, коли розквітає вся природа.

Розмноження гризунів піщанок триває кілька тижнів у шлюбний сезон. Самки приносять від 1 до 3 посліду на рік. Деякі види, які живуть в регіонах з густою рослинністю, розмножуються цілий рік. Народжується 2-12 (частіше 4-6) дитинчат. Новонароджені абсолютно безпорадні. Протягом 20 днів мати годує їх молоком, потім звірі, що підросли, вчаться добувати їжу самостійно.

Через кілька днів вони покриваються густою гладкою шерсткою. 20 днів вони живуть у норі, харчуючись материнським молоком.

У тих областях, де гризуни піщанки розмножуються один раз на рік, дитинчата з’являються на світ на початку року і дуже швидко дозрівають – у віці 2 місяців вони вже стають статевозрілими і починають розмножуватися. Їхнє потомство, у свою чергу, росте вже набагато повільніше, тому статевозрілі дитинчата стають лише до 6 місяців.

Цікаве про піщанку

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...
Гризуни піщанки Gerbillus dasyurus мають слабкість до равликів. Поряд з їхньою норою видніються купки їхніх будиночків.

Читайте также:  Ондатра

Науці відомо близько 70 видів піщанок. Їх назви здебільшого описують зовнішність тварини, наприклад, жирнохвоста та гололапа піщанки. За цим принципом даються і назви пологів.

Гризуни піщанки мають шерсть, за кольором майже не відрізняється від кольору навколишнього середовища. Хутро піщанок, що живуть у районах із застиглою лавою, набагато темніше, ніж у їхніх родичів, що мешкають у пустелях із жовтим піском.

Піщанка

 



Як виглядає піщанка

Монгольська піщанка – популярне домашнє звірятко.

Величина піщанок

Довжина тіла: до 20 см.

Довжина хвоста: 16-22 см.

Маса: 20-220 р.

Розмноження піщанок

Статеве дозрівання: з 2-6 місяців.

Період спарювання: залежить від клімату та кількості кормів; від одного до кількох разів на рік.

Вагітність: 19-30 днів.

Кількість дитинчат: 2-12.

Спосіб життя піщанок

Звички: тримаються групами; активні вночі.

Їжа: насіння, стебла рослин, листя, плоди та нирки.

Тривалість життя: на волі в середньому 1-2 роки.

Спорідненні види піщанок

До сімейства піщанкових відносяться багато родів гризунів піщанок: карликові, Gerbillus, довголапі, Taterillus, малі, Meriones та короткоухі, Desmodillus. Загалом відомо близько 70 видів.

Де живуть піщанки

Ареал Gerbillinae

Пустеля, напівпустелі, рівнини та савани Південної та Східної Африки, а також Південно-Західної Азії.

Охорона піщанок

Популяції гризунів піщанок, що живуть поруч із людиною, перебувають у небезпеці. Тварини нерідко трапляються в мишоловки або гинуть, спробувавши отруєну приманку.

Види піщанок

Розрізняють кілька видів піщанок.

 
  • Карликова піщанка Gerbillus campestris: великі вуха та очі, дуже довгий хвіст, шерсть світла.
  • Велика пісчанка, Rhombomys opimus: найбільша з піщанок; у неї густа шерсть. Хвіст коротше тулуба. Вона похожа на крису.
  • Лівійська песчанка , Meriones libycus: шерсть пісочного кольору, живот білий.
  •  
    Індійська гололапа пісчанка, Tatera indica: голі кінцівки, шерсть із чорним волоссям.

Краткая информация о животном
Піщанка
Название
Піщанка
Описание
Піщанки – (латиною Gerbillinae) це окрема родина, як вважають зоологи, загона гризунів.
Публикация на
bisvir.ru

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.