Лесная соня

Лісова соня

Лісова соня (латиною Dryomys nitedula) – різновид гризунів (Rodentia) з білечого підряду (Sciruromorpha). Ссавці сімейства соневих (Gliridae) підродини (Leithiinae) – рід лісових (Dryomys).

Лісова соня – переважно нічне звірятко, яке воліє триматися на деревах і кущах вологих тінистих змішаних листяних лісів. Вона будує гнізда, що окремо стоять, і населяє дупла дерев. При небезпеці тікає вгору, дерючись по стовбурах дерев по спіралі, або стрибає з верхівок дерев на землю, де заривається в опале листя або в м’яку землю.

Відео про лісову соню

У східних Альпах він в основному мешкає у вологих ялинових і букових насадженнях.

У період розмноження з травня до 3–5 червня на світ з’являється молодняк. Після того, як молодняк набуває самостійності, лісові соні живуть групами до осені. Дані про густину населення коливаються від 1 особи на гектар до 18.



Зимує з жовтня до квітня у незамерзаючих укриттях під землею.

Сови та куниці вважаються хижаками, а втрата довкілля внаслідок лісогосподарських заходів – вимиранням.

У Європі лісова соня населяє вологі тінисті листяні ліси з густим підліском, а також старі ялинові ліси.

В межах свого ареалу надає перевагу дубовим лісам з добре розвиненим шаром чагарників і трав. Якщо вони відсутні, також заселяє букові та буково-ялицеві ліси.

Лісова соня будує окремі гнізда і населяє дупла дерев.

У східних Альпах він здебільшого мешкає у вологих ялинових та букових насадженнях. З усіх соней найчастіше зустрічається у хвойних лісах. Однак там має бути принаймні висока трава та/або густі низькі кущі.

Загалом, ялицево-ялицево-букові ліси, ялицево-букові ліси, модринові ліси і порослеві ліси з плодовими чагарниками є можливими середовищами проживання лісової соні в гірській місцевості.



Через те, що він віддає перевагу листяним лісам з високою вологістю грунту і густим підліском або наземною рослинністю, він часто зустрічається вздовж невеликих, повільно поточних або стоячих водойм.

Нове дослідження показує, що його переваги в середовищі дуже схожі на переваги звичайної соні. Віддає перевагу густим чагарникам і великій кількості молодих дерев, уникаючи при цьому відкритих просторів і одноманітних хвойних лісів.

Однак, на відміну від звичайної соні, він також може успішно заселяти місця з невеликою кількістю рослинності, оскільки вміст тваринної їжі в його раціоні значно вищий.

Сплячка лісової соні

Зимує лісова соня з середини жовтня до початку квітня

Причинами сплячки лісової соні є зниження навколишньої температури та скорочення кількості їжі. На зиму тварини починають запасатися кормами з осені та з’їдають багато кормів.

У період осінньої відгодівлі маса тіла збільшується в середньому до 22 грамів. Пізньої осені настають періодичні фази летаргії.

Зимує лісова соня з середини жовтня до початку квітня у незамерзаючих укриттях у землі, які зазвичай знаходяться на глибині 30-60 см у проміжках між корінням дерев. Гнізда також можуть розташовуватися на землі або на невеликій висоті в кущах.

Щоб впасти в сплячку, лісова соня згортається в клубок

Щоб впасти в сплячку, лісова соня згортається в клубок, притискаючи лапи до щок і поклавши хвіст на голову та шию.

У разі порушення сну він лягає на бік або на спину і передніми лапами здійснює захисні рухи. При зовнішньому 0 °C, тіло знижує температуру до 2,2 °C.

Сон зрідка буває уривчастим пов’язаний з нічними фазами активності. Під час сплячки лісова соня втрачає до 40% своєї ваги за рахунок споживання жирових запасів. Вага перед сном зазвичай становить від 55 до 60 грамів у жовтні та від 30 до 35 грамів після сну у травні.

Але лісова соня впадає у сплячку не у всьому своєму ареалі. У Росії, наприклад, не спить цілий рік.



Територія та звуки лісової соні

Територіальна поведінка та розмір території залежать від сезону. Лісова соня переважно веде самотній спосіб життя. Дорослі самки та самці рідко зустрічаються разом поза сезоном розмноження. А площа території коливається від 1 до 4 га, причому у самців більше ніж самок.

Читайте также:  Ондатра

Це товариське звірятко з дуже гучним голосом. При тривозі він видає м’які, протяжні тони мелодії. У разі небезпеки – клацання, гарчання або свистячий звук.

Розмноження лісової соні

Сезон розмноження лісової соні триває з травня по липень

Сезон розмноження лісової соні триває з травня до липня. Самки зазвичай народжують дитинчат лише один раз за сезон.

Після терміну виношування, близько 30-32 днів на світ з’являється 3-5 дитинчат. Через 16–18 діб вони розплющують очі і через 3 тижні з’їдають першу тверду їжу.

Якщо гніздо потривожено, мати веде дитинчат у безпечне місце. Через 4 тижні вони починають покидати гніздо та досліджувати околиці.

Восени молодняк виростає повністю

Восени молодняк зростає повністю, але ще не досягає маси тіла дорослих особин. Статеве дозрівання настає лише у дворічному віці.

Популяція складається з 28,5% однорічних тварин, 38% – віком від одного до двох років. 24% – від двох до трьох років і лише 9,5% тварин старше трьох років.

Хоча в деяких випадках лісові соні можуть дожити до 4-5 років, більшість із них досягають лише кінця другого року життя і, таким чином, беруть участь лише в одному репродуктивному періоді.

Більшість смертей відбувається у дитинчат зі зниженою масою тіла через несприятливі умови під час сплячки. Дані про щільність варіюються 1 до 8 особин на гектар у Польщі, до 8–9 у Молдові та 15–18 у Вірменії.

Чим харчується лісова соня

Лісова соня харчується всеїдною їжею

Лісова соня харчується всеїдною їжею, при цьому її склад значною мірою визначається сезоном і сильно варіюється в межах її ареалу.

У його північно-західному ареалі переважає частка тваринної їжі, а далі на схід вона переважно харчується рослинами.

Лісова соня використовує свої передні лапи, щоб полювати на комах

Безхребетні, такі як жуки, багатоніжки та, в деяких випадках, пташенята та яйця, сприяють швидкому набору ваги навесні після енергоємної сплячки.

Зі збільшенням доступності ягід та насіння в її меню входять малина, насіння берези, ягоди крушини та дуба. З метою накопичення жирових запасів для зимівлі у серпні знову збільшується частка тваринної їжі.

Лісова соня використовує свої передні лапи, щоб полювати на комах. Вона вміло ловить на жуків, метеликів, перетинчастокрилих, коників та комах (всі стадії розвитку). Іноді також їсть дощових хробаків та равликів.

Цікаві факти про лісову соню

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

Лісова соня дуже охайна, і чистоті приділяє багато часу. Вмиває себе від носа до лап. З особливою старанністю чистці піддається кожна шерстинка на пухнастому хвості.

Відомо, що популяції лісових сонь завдають економічної шкоди, здійснюючи набіги на фруктові сади та гризячи кору хвойних дерев.

Нещодавно було знайдено викопне ссавець, схоже на Соню, яке вважається раннім евтеріанським предком. Скам’янілість була знайдена на дні озера в Китаї, що цілком добре збереглася. Еомайя, назва, викопного, означає “давня мати”, має скелетні риси, ближчі до сучасних плацентарних, ніж до сумчастих.

Читайте также:  Горішкова соня

Короткий опис лісової соні

Короткий опис лісової соні

Хутро має чорні смуги від очей до вух. Спинка сіро-коричнева, а боки світліші з різкою межею кремово-жовтої нижньої частини живота. У південній Європі та Туреччині тварини виглядають яскраво, у той час як підвид Dryomys nitedula intermediateus, що мешкає в Альпах, має рівномірно сірий колір на спині.

На морді надока темна стрічка від верхньої губи навколо очей до вух і маленькі круглі вуха.

Хвіст коротший за тіло, пухнастий, іноді з білим кінчиком. Нижня сторона якого світло-сіра, –біла.

Розмір лісової соні

Розміри тіла та голови: 115 – 77 мм;

Задня лапа: 17-23,5 мм;

Хвіст завдовжки: від 62 до 99 мм;

Вага коливається: від 15 до 40,5 г, перед сплячкою – 55 г.

Розмноження лісової соні

Сезон розмноження: триває з травня до липня;

Кількість послідів: зазвичай лише один раз за сезон.

Період вагітності: 30–32 дні;

Дитина: народжується 3-5.

Спосіб життя лісової соні

Живе гризун: у вологих тінистих змішаних листяних та ялиново-букових лісах;

Площа земель, що заселяються: від 1 до 4 га, причому самці більше, ніж самки;

Щільність населення: дані варіюються від 1 особи на гектар до 18.

Живуть: до 6 років, переважно 2 роки з високою смертністю під час глибокого сну.

Харчується: всеїдною їжею, при цьому склад їжі значною мірою визначається сезоном.

Подібні види лісової соні

Соня-полчок (Glis glis ) майже вдвічі більше і має кільце на оці, замість пов’язки. Садова соня (Eliomys quercinus) також більша, її пов’язка на оці простягається за вуха, а на кінці хвоста є пензлик.

Місця проживання лісової соні

Ареал Dryomys nitedula

Поширений від Швейцарії до Східної та Південної Європи через Малу Азію та Кавказ до Росії та Середньої Азії.

Його розподіл за висотою простягається від рівня моря до висоти 2300 м, при цьому часто зустрічається нижче 1000 м.

Лісова соня в Червоній книзі

Лісова соня все більше втрачає місце існування

Лісова соня все більше втрачає місце існування. Вирубка лісових територій, видалення чагарників не тільки погіршують відповідні довкілля але часто і повністю їх знищують.

Такі зміни, як осушення або інші заходи, що впливають на проточну воду та режим ґрунтових вод, є негативним порушенням довкілля.

Гризун вважається надзвичайно рідкісним у Німеччині

Розширення населених пунктів та будівництво транспортних шляхів, включаючи будівництво лісових доріг, руйнують уцілілі місця проживання.

Лісова соня знаходиться під захистом як Бернської конвенції (Додаток III), так і Директиви про фауну, флору та місце існування (Додаток IV).

Вона також включена до багатьох національних червоних списків. Гризун вважається надзвичайно рідкісним у Німеччині і класифікується як той, що потенційно перебуває під загрозою зникнення у Швейцарії.

Вороги лісової соні

У дуплах часто можна спостерігати одночасну присутність кажанів та лісової соні. Висока щільність населення соні-полчка (glis glis) викликає конкуренцію за місця для гніздування , а це означає, що лісові соні все частіше створюють вільні гнізда.

Вороги лісової соні, це такі хижаки як сови – неясити ( Strix aluco) та пугач (Bubo Bubo), а також куниці (Martes).

Гніздо лісової соні

Гніздо лісової соні не одне, а кілька саморобних гнізд, що окремо стоять

Гніздо лісової соні не одне, а кілька саморобних гнізд, що окремо стоять. Може селитися  також у ущелинах та занедбаних пташиних гніздах.

У молодих букових насадженнях гнізда знаходяться на півтораметровій висоті максимум і 60см мінімум над землею. Вони зроблені з листя бука зовні та із сухої трави та інших оброблених рослинних матеріалів усередині.

В ялинниках зустрічаються кулясті гнізда діаметром 25–30 см

В ялинниках зустрічаються кулясті гнізда діаметром 25-30 см. В основному вони складаються з безлічі схрещених ялинових гілок, заповнених мохом, корінням та іншими невеликими гілками. Вхід збоку.

Через велику кількість паразитів (бліх, кліщів та кліщів), які накопичуються в місцях для сну, лісова соня змушена часто міняти гнізда.

Краткая информация о животном
Лісова соня
Название
Лісова соня
Описание
Лісова соня (латиною Dryomys nitedula) – різновид гризунів (Rodentia) з білиного підряду (Sciruromorpha).
Публикация на
bisvir.ru

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.