Хом’як польовий

Хом’як польовий – (латиною Cricetus cricetus) відноситься до гризунів (Rodentia) підряд мишеподібні (Myomorpha). Надсімейство: мишачі (Muroirdea) → Сімейство: хом’ячі та полівки (Cricetidae). Підсімейство: Хом’яки ( Cricetinae ) → Рід:м Польові хом’ячки (Cricetus).

Відео про хом’яків

Хом'як польовий віддає перевагу полям, розташованим поблизу річок і озер.

Надзвичайно гарний, м’який і пухнастий – польовий хом’як. Давно він удосталь населяв землі від північних Російських провінцій до Бельгії. При русі гризуна здається, що він повзе. Насправді, лише через короткі лапки створюється така ілюзія.

Це звірятко щодо великих розмірів, що не поступається пасюку. Гризун любить селитися в степах з піщаним ґрунтом, луках і землях, що знаходяться під сільським господарством, де він легко риє свої складні нори. Звірята здатні виживати і в екстремальних умовах, наприклад гірських районах, на 500 метровій висоті.



Хом'як охоче заселяє сільськогосподарські угіддя

Поводиться польовий хом’як як розважливий господарник. Його житло добротне зі складною “архітектурою” – місцями для гніздування, ходами та камерами схову. Нори тварина риє різні, все залежить пір року. Літні “будиночки” знаходяться під поверхнею, а зимові спальні та сховища розташовані глибоко в ґрунті.

Польовий хом’як по-господарськи постійно змінює трав’яні підстилки, якими вистелені коридори та камери. Перед зимівлею та впаданням у сплячку, гризу щільно “закриває” всі вхідні отвори нори землею. Таким чином захищаючи себе від протягів та проникнення холодного повітря усередину житла.

Чим харчується хом’як польовий

Хом'як - рослиноїдний гризун

Польовий хом’як харчується переважно частинами рослин, насінням та бульбами. У хом’ячих будівлях зустрічаються переважно дикі трави, листя та стебла зернових рослин.

Доля тваринної їжі у вигляді дощових хробаків, равликів, жуків та інших комах становить 10 – 13%. У неволі на кожні 100 грамів маси тіла на день потрібно 6,8 грама кукурудзи (при цьому він вживає лише 7%) та 5,6 грама люцерни.

З нагоди, їжа хом’яка складається з видобутих пташенят, земноводних, дрібних ссавців, а також зайчат.

При нагоді хом'як польовий поїдає комах та інших безхребетних.

По міцному стеблі забирається на кукурудзяні рослини та поїдає стиглі насіння. Дрібних ссавців цілеспрямовано умертвляє укусом у шию. Польовий хом’як несе знайдену їжу за допомогою своїх щелепних мішків у свій будиночок. Вони можуть перевозити до 50 грамів їжі.



Особливо восени він використовує їх для заповнення комори для сплячки. Для їжі він сидить на задніх лапах і тримає корм у передніх лапах, де спритно обробляє його зубами.

Польовий хом’як здебільшого виявляє активність із настанням ночі. Нові землі освоюються гризунами лише тоді, коли через надлишок чисельності тварин, їжі на всіх не вистачає. Мігруючи, ці гризуни здатні плавно долати навіть широкі річки.

Польовий хом’як завчасно, до настання осінньої прохолоди, заготовляє запаси на зиму. Він зносить їх у свої камери зберігання, використовуючи для цього засувні мішки. Під час руху гризун підтримує защіпні камери передніми лапками. У коморах знаходиться картопля та зерно, кукурудза та морква.

Розмноження хом’яка польового

Розмноження хом’яка польового починається у квітні і триває аж до жовтня місяця. Часто самка за ці півроку встигає привести до трьох приплодів. З початку гону, хом’як польовий, приходить у нору готової до спарювання самки, де і запліднює її. Здійснивши акт, батько йде, і майбутня мати залишається одна.

Хом'як - сміливий звірятко

За два з половиною тижнів у камері для гніздування народжуються малюки, маленькі голі грудочки вагою не більше 6 грамів. Їх в одному посліді буває дуже багато – до 20, але в середньому народжується 10 дитинчат. На 8-й день життя проявляється інстинкт вживання жорсткого корму.

Читайте также:  Піщанки

Через півмісяця у дитинчат виростає шерсть, і відкриваються очі. Дуже мало проводять разом із матір’ю малюки часу. Але, незважаючи на цей короткий проміжок, вони швидко розвиваються.

Мати, при загрозі життю дитинчатам, забирає всіх у більш затишну нірку. Носить вона їх у защіпкових мішках або ж у діастемі. Остаточно молодняк стає статевозрілим і готовим до відтворення потомство у 3-місячному віці.

Якщо ворог відрізає йому шлях у нору, він сам кидається на ворога

На розмноження хом’яка польового впливають погодні умови. Довге, сухе та тепле літо вважається гарними роками для польових хом’яків. Це дозволяє довше відтворювати потомство. Збільшення щільності гризуна носить переважно циклічний характер і досягає максимуму кожні 10-15 років.

Наприклад, у 1970-х роках у Словаччині було виявлено 200-300 особин на гектар. Однак зазвичай через кілька років за підвищенням слідує колапс. Середня щільність становить від 0,5 до 3 особин на гектар, при цьому найбільша щільність посідає серпень.

Хом’як польовий і людина

Гризуна вважають небезпечним шкідником

Де б не жив польовий хом’як скрізь його вважають небезпечним шкідником для сільськогосподарських культур. Не тільки трава, коріння та конюшина потрапляє в його комори. Гризун із задоволенням збирає кукурудзу та горох, пшеницю та ячмінь, цукрові буряки та картоплю, плоди та насіння інших культур.



З розвитком сільського господарства, зокрема застосування пестицидів та хімічних препаратів, популяція гризуна почала різко скорочуватися. У тих областях, де польовий хом’як надмірно шкодить посівам його знищують. На нього полюють не лише через його звички шкодити полям, а й заради хутра, яке не має великої цінності. Ловлять гризунів собаки, спеціально навчені на них.

Хом’як польовий цікаві факти

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...
Защіпкові мішки, набиті кормом, у гризуна звисають до плечей.

Всі зимові запаси тварини важать від 10 до 20 кг. Говорять, що знаходили комори, де одного зерна було не менше 90 кг. не кажучи вже про всілякі коріння, горохові стручки і кукурудзу.

Польовий хом’як – чудово плаває. Існує думка, що в цьому значно допомагають йому защіпкові мішки, в яких знаходиться повітря.

Перші описи гризуна були опубліковані і датовані 1774 роком, цей факт говорить про те, що вид вивчений краще за всіх інших.

Польовий хом’як належить хом’яковій родині, яка належить загону гризунів.

Хом'як охоче заселяє сільськогосподарські угіддя

Зовнішній вигляд хом’яка

хутро верхньої частини тіла каштанового кольору, остевого волосся з чорними кінчиками; легкі кремові плями на щоці, шиї та плечах. Морда, краї вух, передні та задні лапи білі. Глибокий чорний колір має живіт, груди та горло. Очі середнього розміру. Вушні раковини чітко виступають із вовни. Світло-червоно-коричневий, короткий хвіст.

Читайте также:  Жовтогорла миша

Розміри хом’яка польового

Голова-тулуб: 200-340 мм.

Хвіст: 25-65 мм.

Вага: 200–500 р.

Задня лапа: 30-40 мм.

Розмноження хом’яків

Можливість спаровуватися: настає у 3 місячному віці.

Шлюбний сезон: триває з квітня до місяця жовтень.

виношування: 16 діб.

Малюків у посліді: від 4 до 20.

Лактація: 21 день.

Спосіб життя хом’яків

Звичаї: живе один; копає нори зі складними лабіринтами.

Раціон: складається з овочів та зерна, листя, комах та окремих видів гризунів.

Очікувана тривалість життя: в основному 2 роки, рідко до 4 років.

Спорідненні види хом’яків

До сімейства хом’якових відносять багато відомих видів. Але до свого роду належить лише польовий хом’як.

Місце проживання хом’яків

Ареал Cricetus cricetus

Хом’як польовий, родом із степів Східної Європи, поширився разом із сільським господарством у Західну Європу, де його можна зустріти в основному на орних землях, а не в рівнинних степах.

Після збирання врожаю мігрує на сусідні ділянки, узбіччя доріг, що оздоблюють споруди та насипи. Місцями також заселені сади поряд із зерновими полями.

В межах свого ареалу віддає перевагу низинним (до 400 м) теплим ділянкам з малою кількістю опадів. Крім того, через свій риючий спосіб життя він залежить від глибоких чорноземів, лесів або глинистих ґрунтів.

Грунт повинен дозволяти копати на глибину до 1 м, а ґрунтові води не повинні підніматися вище 1,2 м від поверхні ґрунту навіть під час дощу.

Тільки в межах свого основного ареалу поширення у Східній Європі він також зустрічається в районах зі мізерними лісонасадженнями Південної Європи, Західних землях Сибіру, ​​рівнинах Казахстану аж до Єнісея. Однак він також не може колонізувати тут ділянки з піщаними, кам’янистими, холодними ґрунтами та високим рівнем ґрунтових вод.

Охорона хом’яків

Все більш інтенсивне обробіток ґрунту з використанням дедалі більших машин означає, що поля забираються швидше і ретельніше. Через додаткове зниження різноманітності сільськогосподарських культур, відсутність оброблюваних трав та використання рідкого гною, гербіцидів та пестицидів хом’як польовий втрачає засоби для існування у дедалі більшій кількості районів.

Втрата житлової площі через забудову колишніх сільськогосподарських територій під поселення, транспортні шляхи та промислові райони також неухильно зростає. Європейський хом’як польовий занесений до Червоної книги Австрії як під загрозою зникнення (VU) і вимагає захисту.

Нора хом’яка польового

Нора хом'яка в розрізі

Шерсть має жовто- або коричнево-червоне забарвлення з підшерстком чорного кольору і біло-чорним малюнком на тілі.

Защіпкові мішки служать засобом транспортування корму з полів у комори. Вони допомагають тварині робити запаси на зиму.

У гризуна добре розвинені пальці на передніх лапках.

Зазвичай, польовий хом’як будує своє житло з кількома входами. Нора хом’яка не одна, їх буває до восьми штук, які з’єднуються і ведуть як у місце для літнього гніздування, так і глибше, гніздування для зимівлі.

Складна архітектура нір включає камери для сну, столові та комори для зберігання зимових запасів.

Кладові використовуються гризуном лише для зберігання корму, приготовленого для зимового періоду.

Краткая информация о животном
Хом'як польовий
Название
Хом'як польовий
Описание
Хом'як польовий - (латиною Cricetus cricetus) відноситься до гризунів (Rodentia) підряд мишеподібні (Myomorpha). Надсімейство: миші (Muroirdea) → Сімейство: хом’яки та полівки (Cricetidae).
Публикация на
bisvir.ru

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.