Малая красная панда

Мала панда

розміщено в: Єноти - Procyon | 0

Мала панда (латиною Ailurus fulgens) – ссавець із сімейства пандових, загону хижих, проте харчується більше рослинністю. Велика панда має «родича», якого називають малою пандою.

Відноситься до сімейства єнотовидних. Але досі питання залишається відкритим для наукової класифікації для обох видів тварин.

Відео про малу панду

Мала червона панда

Тварина мала панда, верхолаз, значний час дня проводить тільки у верхніх ярусах лісу. Її можна зустріти на територіях від північно-східних земель Бірми до китайських міст Сичуань та Юньнань, від Ассамі – штату Індії до Непалу.



Мала червона панда тільки нічний хижак. Більшість денного часу відпочиває і спить, влаштувавши в кронах невелике лежище. Згорнувшись клубком і прикривши передніми лапами мордочку, вона спить, спершись на товсту гілку дерева. Колір малої панди – каштаново-яскравий, що дозволяє злитися з навколишнім лісовим пейзажем. Хижак демонструє гарні навички повітряного акробату, особливо під час стрибків по гілках, балансуючи довгим хвостом.

Червона панда не тільки у гілках демонструє спритність. Спустившись на землю, вона не менш спритна. Як і куниця, мала панда, відео про яку знаходиться вище, переміщається, підтюпцем задерши до верху пухнастий хвіст і вигнувши спину. Холодними ночами та в зимовий час її хвіст служить «ковдрою», якою вона «укривається».

Подушечки лап мають спеціальні залози, через які виділяється піт. Тільки завдяки їм та випорожненням мала червона панда позначає свої мисливські угіддя. Крім того, вздовж своїх кордонів тварина влаштовує вбиральні.

Самці запекло захищають свої володіння. Непроханих гостей він зустрічає, шипаючи, залякуючи супротивника киванням голови. Але не завжди попереджувальні сигнали дають ефект, і між двома самцями виникає запекла бійка. Тільки жертв не буває, і переможений суперник іде подалі від кривдника.

Чим харчується мала панда

Раціон червоної панди в основному складається з рослинної їжі – бамбука та фруктів.

Як і кінкажу, тварина мала панда належить сімейству єнотових. Класифікують її як хижака, але раціон здебільшого складається лише з рослинної їжі – бамбука та фруктів, насіння, корінців та трави. Зрідка в їхні лапи потрапляють маленькі пернаті, рептилії та ссавці.

Знайшовши корм, тварина може його їсти не тільки лежачи, а й сидячи – цією здатністю мають далеко не всі тварини. Їда зазвичай відбувається в положенні сидячи.



Дитинчата малої панди

Колір малої панди в тижневому віці коричневий, а шерсть густа

Своє життя тварина мала панда проводить тільки на самоті, і за кілька діб до початку шлюбних ігор вирушає на пошуки партнерки. Пахучий слід, який залишає готова до запліднення самка на гілках, притягує особин протилежної статі. Що ближче самець підходить, то сильніше зростає його зацікавленість, а зустрівшись, вони спускаються на землю, де й відбувається запліднення самки. Тільки після шлюбного ритуалу майбутній батько потомства йде назавжди.

Розвиваються ембріони в утробі матері до 5 місяців. Така затяжна вагітність відбувається лише через латентний термін. За півтора місяці до появи дітей, з листя, гілок і трави в дупле або ж ущелині, мала червона панда облаштовує собі гніздо. У призначений термін у ньому народжується 12 цуценят.

Малюки народжуються сліпими, глухими та безпорадними. Колір малої панди у тижневому віці коричневий, а шерстка густа. Довжина тільця становить лише 28 см. Після появи на світ два тижні в гнізді панує тиша та спокій. Цуценята щільним кільцем притискаються до матері та смокчуть її.

Весь тиждень, з моменту народження, тварина мала панда не залишає своїх цуценят, охороняючи та обігріваючи їх. Пізніше, вона все ж таки йде на полювання лише на 60-180 хвилин, але завжди вчасно повертається, щоб вичистити гніздо, обігріти та погодувати своїх цуценят.

Нащадків виховує лише мати, самець у цьому процесі не бере участі. Коли цуценятам виповниться п’ять місяців, у сім’ю повертається батько і залишається з ними до наступного періоду, коли самка буде готова до запліднення.

Людина та червона панда

Вдень мала панда найчастіше сидить серед гілок у кронах дерев

На відміну від великої панди, популяції червоної не загрожує зникнення. Вона численна та займає значні території. Велика панда ж – не лише відома, а й популярна тварина. Воно символізує собою види, що є на порозі зникнення. А МСОП – Міжнародний союз охорони природи та її ресурсів, як свою емблему взяв саме її зображення.

Мала червона панда – полохливий маловивчений хижак, маскувальний «костюм» якого дозволяє злитися з навколишнім середовищем, роблячи його лише невидимим для очей людини.

Хутро і колір малої панди високо цінується в Непалі, де вона схильна до відстрілу. У Китаї з хвоста виробляли волоті для видалення пилу в приміщеннях, а з окремих шерстинок виготовляли кисті для малювання та листи тушшю. Тварина мала панда податлива, м’який характер дозволяє хижака легко приручити. Часто вона ставала улюбленим вихованцем у будинках людей.

Цікаві факти про малу панду

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

Тільки в 1825 році була описана мала червона панда, і тільки вона одна була відома на Заході довгий час.

Перекладаючи з латини, колір малої панди позначає «яскравий кіт» або ж «кіт вогненно-червоного кольору», таке ім’я дали йому першовідкривачі.



На відео мала панда демонструє переваги допоміжного “великого пальця”. Кістки зап’ястя з’єднані суглобом з цим відростком, тому він рухливий і допомагає утримувати жертву в пазурах.

Мала червона панда єнот – Procyonidae. Форма черепа, розташування зубів у пащі та смугастий хвіст, говорить про те, що з єнотом полоскуном є родинні зв’язки. Розкопки, що відбувалися на територіях Америки та Східної Азії, показали, що у США тварина мала панда не мешкала, отже, єнотові розвивалися від неї в ізоляції.

Червона мала панда поділена на два підвиди, що мешкають по сусідству.

Як виглядає мала панда

Малая красная панда

Мала панда – диво природи. Настільки вона мила і приваблива, що неможливо відірвати погляду від цього звірка.
Завдяки своїй шикарній яскравій шубці, її по праву можна назвати кокеткою, якщо побачивши яку, не можна залишитися байдужим.

ВЕЛИЧИНА

Зростання: від 56 до 65 см. Хвіст: досягає 48 см. Вага: до 3,76 кг.

РОЗМНОЖЕННЯ

Можливість спаровуватися: у 1,5-річному віці. Вагітність: до 5 місяців. Цуценят в посліді: 14. Вага дитини: від 110 до 130 г.

СПОСІБ ЖИТТЯ

Звичаї: одинаки, що утворюють пару на час спарювання. Панда єнот: всеїдний, але перевагу віддає рослинній їжі: ягодам, бамбуку, жолудам. Рідше їсть яйця і птахів.

СПОРІДНЕНІ ВИДИ

Ailuropoda noleuca – велика панда – найближчий родич малої, якій два підвиди: Ailurus fulgens – західна і Ailurus fulgens styani – китайська.

Де живе мала панда

Ареал Ailurus fulgens

Тварина мала панда мешкає лише високогірних районах північної частини М’янми, гімалайських хащах і заході Юньнань і Сичуань, піднімаючись до 4800 метрової висоти.

Охорона

У західній частині ареалу проживання панда єнот практично зник, через масове знищення бамбукових лісів. Повільно. Але тепер населення стало відновлюватися.

Особливості малої панди

Зуби червоної панди відповідають усім нормам для поїдання тваринної їжі
Стійкість на гілках надають ступні лап, які покриті вовною

Колір малої панди – рудий, з темно-червоно-коричневим відтінком та густою шерстю. Міцне м’язове тіло та лапи з напіввтяжними гострими кігтями дозволяє вільно пересуватися по гілках дерев.

Для балансу під час стрибків служить довгий хвіст, який є також «ковдрою» під час сну.

Зуби червоної панди відповідають усім нормам для поїдання тваринної їжі, а корінні призначені для перетирання їжі рослинного походження.

Стійкість на гілках надають ступні лап, які покриті вовною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.